عضو هیات علمی پژوهشکده محیط‌زیست جهاددانشگاهی گیلان:

هیچ‌کس از گزند تغییرات آب و هوایی در امان نیست

۱۷ شهریور ۱۳۹۸ | ۱۰:۳۶ کد : ۱۱۲۹۶
عضو هیات علمی پژوهشکده محیط‌زیست جهاددانشگاهی گیلان گفت: طبق تعریف کنوانسیون تغییر اقلیمی سازمان ملل، تغییر اقلیم تغییرات آب و هوایی است که مستقیم یا غیرمستقیم به فعالیت‌های انسانی مربوط شده و ساختار اتمسفر زمین را در جهان تغییر می‌دهد.
هیچ‌کس از گزند تغییرات آب و هوایی در امان نیست

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی به نقل از خبرگزاری سیناپرس، دکتر لادن کاظمی راد با بیان این‌که تغییر اقلیم به معنای تغییر میانگین‌ها در درازمدت است، تصریح کرد: در واقع فعالیت‌های انسانی باعث افزایش گازهای گلخانه‌ای نظیر دی اکسیدکربن، متان و ... می‌شوند. این گازها با جذب بیشتر طیف فروسرخ باعث بالا رفتن دمای جو زمین شده و در نهایت تعادل سیستم اقلیمی کره زمین به‌هم‌خورده و تغییرات اقلیمی گسترده‌ای در اغلب نواحی کره زمین اتفاق می‌افتد.
این متخصص اقلیم‌شناسی عنوان کرد: ایران نیز به همراه دیگر کشورهای جهان دچار تغییر اقلیم شده و در حال حاضر هم نشانه‌هایی از دگرگونی‌های اقلیمی در ایران قابل مشاهده است. افزایش ناهنجاری‌های جوی نظیر بارش‌های ناگهانی و سیل‌آسا، وزش طوفان‌های شدید، بارش برف در شهرهای جنوبی و مرکزی کشور، سرمای شدید و بارش تگرگ در فصل شکوفه دهی درختان، بارش سنگین برف در استان‌های شمالی کشور، افزایش متوسط دمای برخی شهرها در سال‌های اخیر و مواردی ازاین‌دست نمونه‌هایی از تغییرات محسوس در آب‌وهوای ایران است. تاثیرات تغییر اقلیم منحصر به وقایع طبیعی نیستند. هنگامی‌که مشکل تغییر آب‌وهوا را در نظر می‌گیرید باید جهان را به‌صورت یک سیستم اکولوژیکی واحد ببینید. در واقع نباید با تقسیم‌بندی‌های سیاسی یا مرزبندی‌های میان کشورها به جنگ تغییر اقلیم رفت.
وی با تاکید بر اینکه بنابراین می‌توانیم بگوییم که تغییر اقلیم پدیده‌ای جهانی است که ایران را نیز شامل می‌شود، گفت: تغییرات آب و هوایی بیشترین صدمه را به کسانی وارد می‌کند که کمترین قابلیت تطابق را داشته باشند. دراین‌بین افراد ضعیف آسیب‌پذیرتر هستند اما بااین‌حال هیچ‌کس از گزند تغییرات آب و هوایی در امان نخواهد بود و این موضوع، تغییر اقلیم را به یک معضل جهانی تبدیل کرده است.
دکتر کاظمی راد افزود: در واقع تاثیرات تغییر اقلیم منحصر به وقایع طبیعی نیستند. هنگامی‌که مشکل تغییر آب‌وهوا را در نظر می‌گیرید باید جهان را به‌صورت یک سیستم اکولوژیکی واحد ببینید. درواقع نباید با تقسیم‌بندی‌های سیاسی یا مرزبندی‌های میان کشورها به جنگ تغییر اقلیم رفت.
وی ادامه داد: با استفاده مؤثر از انرژی از طریق مصرف بهینه برق، استفاده از منابع تجدیدپذیر و همچنین استفاده از تجهیزات با مصرف انرژی کم می‌توان شرایط را برای سازگاری با تغییر اقلیم فراهم کرد. مصرف محصولات محلی و ارگانیک، کاهش مصرف گوشت و لبنیات، پاک‌سازی محیط‌زیست، تشویق و تنبیه برای مقابله با افزایش آلودگی، پرواز هوایی کمتر، آگاهی بالاتر، افزایش مسئولیت‌پذیری، رفت‌وآمد سبز، خلاقیت در بازیافت و ایجاد انجمن‌های حفاظت محیط‌زیست از جمله راهکارهای مدیریتی هستند که می‌توان در سطح ملی برای سازگاری با تغییر اقلیم انجام داد.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: در سطح بین‌المللی نیز ارگانی بین دولتی با عنوان هیات بین‌الدول تغییر اقلیم با ارزیابی‌های علمی دوره‌ای در زمینه تغییر اقلیم و آثار و خطرات آن به ارائه استراتژی‌های کاهش و سازگاری با این پیامد و کاستن از عواقب آن می‌پردازد.
وی در ادامه گفت: همه ما در طول زندگی، در ایجاد تغییرات آب و هوایی مشارکت کرده‌ایم. کارها، انتخاب‌ها، رفتارهای ما که با افزایش گسیل گازهای گلخانه‌ای انجامیده است. اگر این‌طور فکر کنیم که چون ما توانسته‌ایم چنین تاثیر بنیادی منفی بر آب‌وهوا داشته باشیم پس این فرصت را هم داریم که بتوانیم روی تغییر آب‌وهوای آینده که باید با آن سازگار شویم نیز اثر بگذاریم.
دکتر کاظمی راد تاکید کرد: پس این ما هستیم که انتخاب می‌کنیم که آیا تغییرات آب و هوایی را جدی بگیریم و انتشار گازهای گلخانه‌ای را به مقدار چشمگیری کاهش دهیم تا در آینده با اثرات تغییر آب و هوایی کمتری مواجه باشیم یا اینکه مشکل تغییر آب‌وهوا را نادیده بگیریم و مجبور باشیم که در آینده با تغییر آب‌وهوای شدیدتری سازگار شویم.


نظر شما :