۴۰ سالگی انقلاب اسلامی - جهاددانشگاهی رویش کارآیی و وفاداری/۳
رییس پژوهشکده محیط زیست جهاددانشگاهی خبر داد:اقدام برای تصفیه شیرابههای محلدفن زباله در شمال کشور/ محاسبه حقآبه "تالاب انزلی" و "بوجاق"
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی به نقل از ایسنا، فریبرز جمالزاد در آستانه سیو هشتمین سالگرد تاسیس جهاددانشگاهی، به فعالیتهای مختلف صورت گرفته در این پژوهشکده اشاره کرد و در ارتباط با موضوع "دفع زباله و پسماند" اظهار کرد: یکی از فعالیتهای پژوهشکده بحث تصفیه شیرآبههای محلهای دفن زباله است. زیرا محلهای دفن در استانهای شمالی مقادیر زیادی شیرابه دارند و مقدار بالای BOD (مقدار اکسیژن لازم برای ثبات بیولوژیکی در آب ) و COD (یکی از مهمترین شاخصهای سنجش آلودگی فاضلاب) در این شیرابهها باعث آلوده کردن محیط میشود.
وی با بیان این که با دفن زباله یک مشکل حل میشود و مشکل دیگری به آبهای زیرزمینی و خاک اضافه میشود، افزود: نقشههای طراحی و نظارت این طرح آماده است و توسط شهرداری انزلی برای اولین بار در شمال کشور شکل میگیرد که یکی از مهمترین پروژههای پسماندی پژوهشکده محیط زیست جهاد دانشگاهی است وطبق پیشبینی شهرداری پس از طی پروسه هشت ماهه این پروژه انجام میشود.
انعقاد قراردادی برای پیشبینی میزان حق آبه تالاب انزلی و بوجاق
جمالزاد در خصوص فعالیتهای این پژوهشکده در زمینه "خشکسالی" اظهار کرد: پژوهشکده اخیرا قراردادی را با سازمان محیط زیست درباره محاسبه حقآبه تالابهای انزلی و بوجاق منعقد کرده است.
وی ادامه داد: در برنامه ششم توسعه حقآبه زیست محیطی جایگاه ویژهای دارد، اما هنوز مطالعاتی برای این مساله درباره تالابها و محیطهای آبی کشور شکل نگرفته است.
رییس پژوهشکده محیط زیست جهاددانشگاهی با بیان این که پژوهشکده محیط زیست قراردادی را برای پیش بینی حقآبه تالاب انزلی در شمال کشور با سازمان محیط زیست منعقد کرده است، گفت: این قرارداد خرداد ۹۷ منعقد شده و قرار است در یک پروسه ۱۲ ماهه حقآبه مورد نیاز برای این محیطها محاسبه شود و مشخص شود که دستگاههای اجرایی برای سهمیه بندی منابع آبی آنهاچه مقدار حقآبه در نظر بگیرند.
جمالزاد درباره مفهوم حقآبه توضیح داد: در بالانس آبی که برای یک محیط در نظر میگیریم میگوییم که جدای از میزان آبی که در زمینههای کشاورزی، صنعت و شرب خانگی باید مصرف شود، چه مقدار آب را باید برای آن محیط در نظر گرفت که با رعایت آن اکولوژی منطقه پایدار بماند.
جداسازی آب شور از نفت
رییس پژوهشکده محیط زیست جهاددانشگاهی درباره دستاوردهای پژوهشی دیگر پژوهشکده اظهار کرد: دو سال قبل پروژهای را با صنایع نوین جهت جداسازی نفت از آب شور همراه آن آغاز کردیم که مراحل پایلوت و تست سرد آن انجام شده و تست گرم آن را در سالگرد جهاد دانشگاهی انجام خواهیم داد.
جمالزاد درباره جزییات این طرح عنوان کرد: وظیفه این پروژه این است که آب شوری که به مقدار زیاد هنگام استخراج نفت همراه با نفت به دست میآید را از نفت جدا سازد و این آب را قابل بازیافت و استفاده کند.
وی ادامه داد: این پروژه در مرحله پایلوت با مقیاس یک بشکه در روز را آغاز به کار کرده است و منتظر آن هستیم که بتوانیم پس از گرفتن تست گرم و ارائه گزارش این طرح را به سرانجام برسانیم.
کمبود آب، مهمترین مشکل زیست محیطی کشور
وی در خصوص مهمترین مشکلات زیست محیطی کشور یادآور شد: بزرگترین مشکل فعلی کشور که تا کنون پیامدهای بسیاری داشته، کمبود منابع آب است و این مساله یکی از بزرگترین بحثهایی است که در حال حاضر داریم.
رییس پژوهشکده محیط زیست جهاددانشگاهی یکی دیگر از مشکلات زیست محیطی کشور را مسئله ریزگردها عنوان کرد و گفت: مشکل دیگری که در محیط زیست ایران وجود دارد بحث ریزگردها است که از مسائل مربوط به آب ناشی شده است.
ضرورت اصلاح روند مصرف آب در بخش کشاورزی
جمالزاد با بیان اینکه بخش زیادی از آب کشور صرف مصارف کشاورزی میشود، گفت: سهم کشاورزی از مصرف آب بسیار بالاست.
وی با تاکید بر ضرورت تغییر مصرف آب در حوزه کشاورزی تصریح کرد: مصرفها در حوزه کشاورزی، صنعت و بخش خانگی باید تغییر کند و اگر با این روند پیش برویم محاسبه حقآبهها و رعایت مسائل این چنینی نمیتواند مشکل کار ما را حل کند.
رئیس پژوهشکده محیط زیست جهاد دانشگاهی با بیان اینکه حدود ۸۸ درصد از میزان آب کشور در بخش کشاورزی صرف میشود، یادآور شد: مصرف ما در بخش صنعت و خانگی نیز بالاتر از استانداردهای جهانی است، اما با توجه به سهم زیاد آب در بخش کشاورزی، تغییرات در این بخش میتواند از سایر بخشها اثرگذارتر باشد.
لزوم معرفی خدمات پژوهشی جهاد دانشگاهی
جمالزاد با بیان اینکه جهاددانشگاهی حدود چهار دهه در ایران فعالیت داشته است، خاطرنشان کرد: با وجود گذشت چهار دهه از عمر جهاد جامعه هنوز آن طور که باید به شناخت خدمات جهاد نائل نشده و خدمات پژوهشی جهاد بیش از سایر خدماتش مهجور مانده است و وظیفه ذاتی کل دستگاههای جهاد دانشگاهی این است که با پر رنگ کردن فعالیتهای پژوهشی جهاد باعث آن شود که آینده پژوهشی بهتری در کشور شکل بگیرد.
نحوه انتقال اوراق در پژوهش گنگ است
رییس پژوهشکده محیط زیست جهاددانشگاهی در پایان یکی از مشکلات پژوهش را مسایل مربوط به استفاده از اوراق در قراردادهای پژوهشی عنوان کرد و افزود: با اینکه سهم حدود ۲۷ درصد از بودجه کشور بر مبنای اوراق است هنوز نحوه انتقال این اوراق در پژوهش در سطح کشور گنگ است و این باعث میشود که دستگاههای پژوهشی هنوز ندانند که با این اوراق باید چگونه برخورد کنند، امیدوارم طی یکی دو سال آتی پژوهش مبتنی بر اوراق بتواند در کشور شکل بگیرد.
نظر شما :