برگزاری دوره جامع شناخت واقعیات غرب و نظام سلطه در جهاددانشگاهی تربیت مدرس

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد تربیت مدرس، به همت سازمان دانشجویان واحد با حمایت و نظارت مرکز فرهنگی دانشجویی امام (ره)، ولایت فقیه و انقلاب اسلامی سازمان دانشجویان ایران و با همکاری مدیریت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه و بهره گیری از ظرفیت تخصصی مرکز مطالعات آینده پژوهی فرهنگی واحد، دوره 8 ساعته شناخت واقعیات غرب و نظام سلطه با ارائه دکتر روح الامین سعیدی عضو گروه علوم سیاسی و روابط بین الملل دانشگاه امام صادق (ع) و با استقبال 450 نفری علاقه مندان به صورت حضوری و برخط در بهمن ماه 1403 در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد.
در اولین جلسه دوره مذکور که در سالن شهید رئیسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه برگزار شد، مفهوم سلطه با مراجعه به ادبیات دینی و علمی، مبانی نظری به بحث گذاشته شد. نقطهی آغاز بحث این جلسه، حدیثی از امام علی (ع) بود که در آن عرصهی سیاست به عنوان عرصهی نبرد قلبها و ذهنها شناخته میشود. سپس با رد ایدههای نظری که وجود نظام سلطه را واهی میدانند، به مقدمات نظری دربارهی مفهوم سلطه پرداخته شد.
مدرس این دورهی چهار جلسهای، دکتر روحالامین سعیدی عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع)، مسئلهی سلطه را با مفاهیم قدرت و توانمندی درهمتنیده دانستند و تلاش کردند تا مبانی نظری مفهوم سلطه را ذیل تفسیر این سگانهی مفهومی مورد بررسی قرار دهند. به خصوص بر تفکیکی کیفی میان توانمندی و قدرت در عرصهی بینالمللی تاکید شد و هریک بهطور جداگانه به بحث گذاشته شدند. درنهایت مباحث این جلسه با قائلشدن به یک تقسیمبندی سهگانه در توضیح انواع اعمال سلطه به پایان رسانده شد. این انواع اعمال سلطه عبارتند از اعمال سلطهی سخت، نرم و هوشمندانه.
دومین جلسه از این دوره روز دوشنبه ۸ بهمنماه ۱۴۰۳ در سالن شهید رئیسی دانشگاه تربیتمدرس به شکل حضوری و برخط برگزار شد. مدرس این سلسله کارگاهها، مطالب جلسات پیشین خود را با پرداختن به جنبههای تاریخی نظام سلطه ادامه دادند.
این پژوهشگر حوزهی روابط بینالملل در شرح تاریخی نظام سلطه در جوامع مدرن، به سه دورهی مختلف از نظام سلطه قائل بودند: دورهی اول که با عنوان استعمار کهن شناخته میشود و سرآغازی است بر نظام سلطهی مدرن، از اواخر قرن ۱۷ و در زمان انعقاد پیمان وستفالی میان کشورهای اروپایی آغاز میشود و تا پایان نیمهی اول قرن بیستم تداوم میابد؛ دورهی استعمار نو دورهی دوم این تقسیمبندی تاریخی است که بازهی زمانی نیمهی دوم قرن بیستم تا پایان جنگ سرد و فروپاشی شوروی در بر میگیرد؛ درنهایت دورهی سوم، یعنی دورهی استعمار فرانو که تا کنون در عرصهی روابط بینالملل تداوم مییابد.
این عضو هیئتعلمی گروه روابط بینالملل دانشگاه امام صادق (ع)، انواع مختلف سلطه و نیز انواع ابزار اعمال سلطهای که کشورهای سلطهگر به کار میگیرند را در دو جلسهی پایانی این دوره مورد بررسی قرار دادند. برایناساس سه نوع تاریخی نظام سلطه، بر مبنای نوع تهدید و جنگ، هدف، روش و ابزار اعمال سلطه از یکدیگر باز شناخته شدند. بخصوص در چند جلسهی نهایی به اعمال سلطهی فرهنگی و نرم پرداخته شد که مهمترین مشخصهی اعمال سلطهی فرانو در عرصهی کنونی روابط بینالملل است.
لازم به ذکر است رویداد مذکور که توسط سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی واحد تربیت مدرس با حمایت و نظارت مرکز فرهنگی دانشجویی امام (ره)، ولایت فقیه و انقلاب اسلامی سازمان دانشجویان ایران به صورت هماهنگ با 7 سازمان، واحد و دانشگاه بزرگ کشور برگزار شد، با استقبال خوب و کمسابقهی 450 نفری دانشگاهیان اعم از اعضای محترم هیئت علمی ،کارکنان و دانشجویان از دانشگاههای مختلف سراسری، پیام نور، آزاد، علمی کاربردی ، اعضای هیات علمی و کارکنان سازمان ها و واحدهای مختلف جهاددانشگاهی کشور و همچنین برخی نهادها و سازمان های علمی و فرهنگی دیگر همراه بود.
نظر شما :