جهاددانشگاهی به عنوان مرجع و منبع تولید فناوری عمل کرده است/ آغاز مطالعات بالینی اثرات ضد التهابی گیاه سماق در درمان بیماری کولیت اولستراتیو

دکتر سعیده ممتاز فارغ التحصیل رشته بیولوژی سلولی و مولکولی، پژوهشگر گروه پژوهشی فارماکولوژی و طب کاربردی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی و دو درصد دانشمندان برتر جهان، در گفت و گو با روابط عمومی جهاددانشگاهی به مناسبت هفته پژوهش و فناوری در رابطه با دستاوردهای خود اظهار کرد: بنده افتخار همکاری بالغ بر 70 مقاله و ده ها فصل تالیف کتاب داشته ام که عمدتا در زمینه تخصصی سلولی و مولکولی و بررسی اثرات فارماکولوژیک گیاهان دارویی یا ترکیبات خالص شده از آنها بوده و منجر به معرفی اثرات فارماکولوژیک گیاهان مختلفی شده اند که بسیاری از آنها بومی کشور است. به عنوان مثال اثرات ضد التهابی گیاه سماق در درمان بیماری کولیت اولستراتیو که مطالعات بالینی آن نیز در حال انجام است.
وی ادامه داد: نتایج برخی از این تحقیقات منجر به طراحی فرمولاسیون های دارویی و اخذ پروانه ساخت محصولات مختلف شده است و برخی دیگر در مرحله کارآزمایی بالینی قرار دارند.
پژوهشگر پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی با اشاره به اینکه پژوهشکده گیاهان دارویی فاقد واحد درمانی مستقل برای انجام کارآزمایی بالینی فرمولاسیون های دارویی تهیه شده در این مجموعه است، گفت: بودجه ناکافی پزشکان همکار، هزینه ای هنگفت کارآزمایی بالینی و زمانبر بودن این مراحل از مشکلات اصلی اجاری طرح ها و پروژه های پژوهشی است.
دکتر ممتاز تصریح کرد: همچنین عدم شناخت دستورالعمل های جهاددانشگاهی در بحث مالکیت معنوی و مادی محصولات تولید شده، عدم وجود تیم برندینگ و بازاریابی مستقل مجموعه ها و عدم تزریق بودجه بازاریابی و شبکه فروش از موانع اصلی تجاری سازی محصولات تولید شده در پژوهشکده هستند. البته در سال 1403 با پیگیری رییس پژوهشکده، این پژوهشکده برای اولین بار موفق به ثبت شرکت دانش بنیان مستقل با مشارکت بخش خصوصی شد که می تواند نوید بخش رفع برخی از این موانع باشد.
وی در رابطه با نقش پژوهشهای جهاددانشگاهی در توسعه علمی و فناورانه و رفع نیازهای کشور، گفت: جهاددانشگاهی به عنوان حلقه مفقوده بین دانشگاه و صنعت می تواند به عنوان مرجع و منبع تولید فناوری عمل کرده و با شناخت چالش ها و نیازهای صنعت به تولید علم و دانش فنی و فناوری در این زمینه ها پرداخته و به رفع مشکلات کشور کمک کند.
پژوهشگر پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی بیان کرد: در حال حاضر مساله اصلی تمام پروژه های پژوهشی در کشور کمبود بودجه است. تامین اعتبار، تسهیل مراحل تخصیص بودجه، افزایش بودجه در پژوهش، حمایت از توسعه و تجاری سازی دستاوردهای حاصل از پژوهش ها، از اصلی ترین انتظارات پژوهشگران است.
وی با تاکید بر این که بزرگترین چالش پژوهشگران تامین بودجه تحقیق توسعه در مراحل اول و در مراحل بعدی تجاری سازی این دستاوردهاست، گفت: متاسفانه با توجه به مشکلات اقتصادی موجود در کشور، روند پژوهش و نوآوری در سال های اخیر با کندی بیشتری مواجه شده است، اما با توجه به جمعیت جوان و مستعد موجود در کشور، در صورت فراهم کردن زیرساخت های لازم، این روند قطعا مسیر صعودی چشمگیری خواهد داشت.
نظر شما :