گزیدهای از مهمترین دستاوردها و اقدامات جهاددانشگاهی در سال ۱۴۰۳/ جهادی که همچنان ادامه دارد

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، این نهاد انقلابی از آغاز فعالیت در سال 1359 تا امروز با بهرهگیری از توانمندی متخصصان و پژوهشگران خود توانسته در حوزههای مختلف پزشکی و سلامت، فنی مهندسی و علوم پایه، تجاریسازی فناوری و اقتصاد دانشبنیان و علوم انسانی و اجتماعی تا آموزش و کارآفرینی و فرهنگی توانسته در راستای تحقق مأموریتهای واگذار شده به این نهاد، گامهای مؤثری در رفع نیازهای کشور بردارد و با این موفقیتها هم نام جهاددانشگاهی و هم جمهوری اسلامی ایران را در دنیا بلندآوازه کند.
در سال 1403 نیز با تمام فراز و نشیبها جهادگران توانستند با اتکا بر تخصص خود و ظرفیتهای جهاددانشگاهی دستاوردهای مهمی در حوزههای مختلف را به ارمغان آورند.
از رونمایی از رام قطار ملی و طراحی دستگاههای پیشرفته صنعتی گرفته تا توسعه فناوریهای نوین در حوزه پزشکی و سلامت، جهاددانشگاهی در سال گذشته گامهای بلندی در مسیر خودکفایی و پیشرفت ملی برداشته است. این نهاد همچنین با اجرای پروژههای متعدد در حوزه کشاورزی و تجاریسازی فناوری، نقش مؤثری در تحقق شعار «جهش تولید با مشارکت مردم» ایفا کرده است.
جهاددانشگاهی در سالی که گذشت، علاوه بر پیشرفتهای فناورانه، در حوزه فرهنگ و آموزش نیز اقدامات گستردهای انجام داد. از برگزاری مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران تا توسعه مراکز آموزشی و انتشار آثار علمی، این نهاد تلاش کرده است تا بستری مناسب برای رشد علمی و فرهنگی کشور فراهم کند.
این گزارش نگاهی اجمالی به برخی از مهمترین اقدامات و دستاوردهای جهاددانشگاهی در سال 1403 دارد که با تکیه بر توان متخصصان داخلی، مسیر توسعه علمی و فناورانه کشور را هموارتر ساخته است.
جهاددانشگاهی با تداوم این مسیر، همچنان بر آن است که به عنوان یک نهاد پیشرو، نقش کلیدی خود را در پیشرفت علمی و اقتصادی کشور ایفا کند.
فنی و مهندسی
رونمایی از رام قطار ملی با حضور معاون علمی رئیسجمهور
پس از ساخت موفقیتآمیز قطار ملی مترو با مشارکت جهادگران جهاددانشگاهی، با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهور از رام قطار ملی که اجرای آن از سال ۹۸ با همکاری فناوران جهاددانشگاهی کلید خورده بود، رونمایی شد.
این پروژه با هدف توسعه و بومیسازی ناوگان حمل و نقل عمومی مترو با همکاری معاونت علمی ریاست جمهوری، شهرداری تهران، جهاددانشگاهی و شرکتهای دانشبنیان کلید خورد و در فروردین ۱۴۰۱ نخستین نمونه آن تولید شد و گامی مهم در کاهش وابستگی به واردات، صرفهجویی ارزی و ارتقای کیفیت ناوگان حمل و نقل شهری محسوب میشود.
قطار ملی پس از انجام موفقیتآمیز تستهای ایمنی، در حال حاضر در برخی خطوط متروی تهران مانند خط پرند استفاده میشود.
طراحی و ساخت دستگاه آموزشی الکتروهیدرولیک در سازمان جهاددانشگاهی صنعتی شریف
مهندسان سازمان جهاددانشگاهی صنعتی شریف با هدف تجهیز و ارتقاء سطح آموزشهای فنی و تخصصی، دستگاه آموزشی الکتروهیدرولیک را به صورت کاملا بومی طراحی کرده و نیاز کشور را در تامین این محصول از خارج مرتفع ساختند.
مهندسان این سازمان با طراحی و تولید این دستگاه کمکآموزشی که شبیه سازی نمونه خارجی آن با کیفیت و دقت به مراتب بالاتر است، موفق شدند نیاز داخلی را به خصوص در حوزه پژوهش و آموزش تخصصی، مرتفع سازند و از خروج ارز جلوگیری نمایند. همچنین به صرفه بودن قیمت تمام شدهی این محصول در کشور نسبت به نمونه خارجی آن و از طرفی با تجاری سازی محصول در جهاددانشگاهی، ارزش افزوده قابل توجهی به واسطه آموزش آن از دیگر مزایای تولید این دستگاه است.
افتتاح آزمایشگاه توکسین و خط تولید نیمه صنعتی افزایههای سیمانکاری چاههای نفت
افتتاح آزمایشگاه توکسین مرکز آنالیز شیمیایی و خط تولید نیمه صنعتی پکیج کامل افزایههای سیمانکاری چاههای نفت توسط پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی جهاددانشگاهی و امضای تفاهمنامه سهجانبه این پژوهشکده با مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران و پژوهشکده گیاهان دارویی از دستاوردهای پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی جهاددانشگاهی در سال 1403 است.
مرکز آنالیز شیمیایی در راستای توسعه خدمات آزمایشگاهی امنیت و سلامت غذایی و اجرای طرحها و عرصههای رقابت ملی، اقدام به تاسیس این آزمایشگاه در دو حوزه کاری جدید با عنوان آزمایشگاه اندازهگیری آلایندههای آلی زیست محیطی و غذایی با دستگاه مدرن LC MSMS و آزمایشگاه اندازهگیری آلایندههای فلزی با دستگاه مدرن ICP MSکرده است. هدف از تاسیس آزمایشگاه، اندازه گیری آلاینده های آلی است که مقادیر بسیار ناچیز آنها میتواند موجب بروز سرطان و ابتلا به بیماریهای صعبالعلاج گردد.
بومیسازی و توسعه فناوری تولید اینورترهای نیروگاههای تجدیدپذیر
فعالیتهای سازمان جهاددانشگاهی علم و صنعت در 5 محور تولید انواع اینورتر خورشیدی، سازههای فلزی، ترانسهای اتصال به شبکه، تابلوهای برق مورد نیاز نیروگاههای خورشیدی و راه اندازی آزمایشگاه مرجع اینورتر متمرکز شده است و به میزان 1000 مگاوات در سال برای طراحی و ساخت اینورتر، ترانس و تابلوهای برق و سازههای فلزی ظرفیت سازی انجام گرفته که در این راستا آماده همکاری با پیمانکاران بخش خصوصی و دولتی جهت تأمین تجهیزات نیروگاههای خورشیدی در دست احداث است.
این سازمان در راستای شعار سال 1403 از سوی مقام معظم رهبری با عنوان "جهش تولید با مشارکت مردم" راه اندازی خط تولید اینورتر، ترانس و سازههای فلزی رادر اولویت کاری خود قرار داده و با توجه به زیرساخت های موجود در جهاد علم و صنعت با حمایت ساتبا اینورتر و ترانس مورد نیاز شرکتهای سازنده نیروگاه های خورشیدی را با بهترین کیفیت و قیمت رقابتی و خدمات پس از فروش تأمین میکند.
بومی سازی دانش فنی طراحی و ساخت فیلترهای الکترواستاتیک جاذب روغن
به همت جهادگران سازمان جهاددانشگاهی خوزستان در گروه پژوهشی شیمی و مرکز برق، دانش فنی طراحی و ساخت فیلترهای الکترواستاتیک جاذب روغن مورد استفاده در سد و نیروگاه، بومی سازی و تست میدانی تجهیز مذکور با موفقیت انجام شد.
در تاییدیه تست میدانی سد و نیروگاه آمده: این تجهیزات کاملا مناسب و معادل نمونه های خارجی است.
ثبت اختراع «مالچ معدنی زیست سازگار»
در راستای تکمیل زنجیره ارزش معادن، مالچ معدنی زیست سازگار بر پایه مواد معدنی و املاح جاذب رطوبت توسط محققان و پژوهشگران جهاددانشگاهی سمنان تولید و به عنوان دومین محصول فناورانه و دانش بنیان بعد از اولین کود هفت جزئی دنیا ثبت اختراع شد.
از مهمترین اهداف این طرح ساخت ترکیبی جدید و سازگار با محیط زیست به عنوان جایگزین مالچ نفتی میباشد تا علاوه بر تثبیت خاک و جلوگیری از ایجاد ریزگرد سبب اصلاح شرایط خاک و افزایش حاصلخیزی نیز گردد. مالچ معدنی زیست سازگار، سوسپانسیونی شامل کانی های معدنی و املاح جذب کننده رطوبت است که قابلیت جذب رطوبت بسیار بالایی دارند، بعلاوه به منظور افزایش راندمان جذب و نگهداری رطوبت و چسبندگی ذرات از هیدروژل و مواد آلی نیز در ساختار این مالچ استفاده شده است.
شکست انحصار تولید آلیاژهای مس- کروم- زیرکونیوم و چرخ مسی
با شکست انحصار آلیاژهای «مس – کروم – زیرکونیوم» مورد استفاده در قالب کریستالیزاتور مسی توسط فنآوران جهاددانشگاهی تهران، مرکز تحقیقات و فنآوری فرآوری مواد ویژه فلزی این سازمان، توانسته با دستیابی به دانشفنی، casting wheel را بسازد و همه تاییدیههای محصول را اخذ کند.
چنانچه بهعلت تحریمهای موجود تأمین آلیاژهای «مس– کروم– زیرکونیوم» از خارج کشور با مشکل جدی روبرو شود، احتمال توقف خط تولید مفتول مسی بهعلت نبود چرخ مسی بسیار زیاد است که با تولید این قطعه در داخل کشور توسط جهاددانشگاهی، علاوه بر صرفهجویی ارزی، نیاز به واردات این محصول نیز از بین رفته و ریسک توقف تولید نیز به حداقل ممکن میرسد.
دستیابی به تکنولوژی ساخت جانک میل متال مانچر و آغاز عملیات تست میدانی
در راستای توسعه تکنولوژی های مورد نیاز صنعت نفت پس از یک سال مطالعه و پژوهش، تکنولوژی ساخت جانک میل متال مانچر توسط پژوهشگران پژوهشکده تکنولوژی تولید سازمان جهاددانشگاهی خوزستان بومی سازی شد.
جانک میل متال مانچر یکی از تجهیزات حیاتی، پیشرفته و پرمصرف صنعت حفاری است که برای برخی از عملیات های خاص جهت نفوذ به قطعات فلزی درون چاه نفت استفاده میشود.
طراحی و ساخت موتور حفاری درون چاهی، قدمی جدی پیش به سوی خودکفایی در صنعت نفت
متخصصان سازمان جهاددانشگاهی صنعتی شریف موفق شدند پس از سه سال تلاش بی وقفه با طراحی و ساخت موتور حفاری درون چاهی، قدمی بزرگ در جهت خودکفایی کشور در صنعت نفت برداشته و نقش بسزایی در حل مشکلات کشور در این زمینه ایفا کنند.
موتورهای درون چاهی در صنعت حفاری چاههای نفت به ویژه حفاری جهتدار از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. مهمترین خصوصیت این محصول آن است که تولیدکنندگان را در سراسر جهان قادر میسازد از مخازنی برداشت نمایند که برداشت از آنها از نظر اقتصادی با روشهای سنتی امکانپذیر نیست.
تولید افزودنیهای شیمیایی پیشرفته برای صنعت الکترونیک
گروه پژوهشی مهندسی فرآیند پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی ایران با تکیه بر دانش روز و تجربیات خود، موفق به تولید و عرضه انواع مواد شیمیایی مورد نیاز صنعت الکترونیک شد.
این مواد که نقش کلیدی در ساخت و مونتاژ قطعات الکترونیکی ایفا می کنند، شامل امولسیفایر مخصوص روغن لحیم، اکتیواتور پودری، فلاکس مایع لحیم کاری بدون نیاز به شستشو، رزین مخصوص ساخت فلاکس خمیری و خمیر سیلیکون مخصوص انتقال حرارت می باشند. امولسیفایر مخصوص روغن لحیم برای پایدارسازی فاز آب در فاز روغن در فرمولاسیون روغن لحیم استفاده می شود و شرایط دمایی و محیطی مناسب برای بردهای الکترونیکی را فراهم می کند.
اجرای فرآیند زمانسنجی و شبیهسازی خطوط تولید، به منظور افزایش بهرهوری در کارخانههای تولید قطعات خودرو
گروه پژوهشی مهندسی فرآیند پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی ایران با تکیه بر دانش روز و تجربیات خود، موفق به تولید و عرضه انواع مواد شیمیایی مورد نیاز صنعت الکترونیک شد.
این مواد که نقش کلیدی در ساخت و مونتاژ قطعات الکترونیکی ایفا می کنند، شامل امولسیفایر مخصوص روغن لحیم، اکتیواتور پودری، فلاکس مایع لحیم کاری بدون نیاز به شستشو، رزین مخصوص ساخت فلاکس خمیری و خمیر سیلیکون مخصوص انتقال حرارت می باشند. امولسیفایر مخصوص روغن لحیم برای پایدارسازی فاز آب در فاز روغن در فرمولاسیون روغن لحیم استفاده می شود و شرایط دمایی و محیطی مناسب برای بردهای الکترونیکی را فراهم می کند.
حوزه سلامت و پزشکی
ابداع دستگاه دیالیز خون کامل بیماران سرطانی در پژوهشکده سرطان معتمد جهاددانشگاهی
دستگاه دیالیز خون کامل بیماران سرطانی با اهداف تشخیصی و درمانی در پژوهشکده سرطان معتمد جهاددانشگاهی برای نخستین بار در جهان ابداع شد.
تعداد کم سلولهای سرطانی در گردش (CTC) در نمونههای خون و زمانبر بودن روشهای فعلی جداسازی این سلولها برای پردازش حجم کمی از خون، بزرگترین موانع عملی استفاده از سلولهای سرطانی در گردش است؛ بنابراین، هدف از این مطالعه، طراحی یک سیستم دیالیز CTC با توانایی پردازش خون کامل بیماران سرطانی در مدت زمان منطقی بود.
این دستگاه در اغلب موارد دارای جنبه تشخیصی است و جنبههای درمانی آن به دلیل حجم نمونه کم خون دریافتی تاکنون مورد استفاده قرار نگرفته است. اجرای این طرح، ضمن تولید دانش فنی و توسعه سیستم دیالیز برای جداسازی سلول های سرطانی در گردش با اهداف تشخیصی و درمانی به ثبت پتنت و چاپ مقاله در نشریه ای با ضریب تاثیر ۷.۴ (Q1)نیز منجر شده است.
ارایه یک روش سریع و کارآمد برای جداسازی و تولید ویروس HSV-۱ نوترکیب
محققان انستیتو پاستور ایران و مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران وابسته به جهاددانشگاهی، در مطالعهای استفاده از ویروس هرپس سیمپلکس نوع 1.(HSV-1) را به عنوان یک ابزار درمانی و یک استراتژی امیدوارکننده برای تقویت درمان سرطانهای مختلف، به ویژه سرطانهای مرتبط با سیستم عصبی مورد بررسی قرار دادند.
در این روش ویروسها به طور خاص مهندسی میشوند تا سلولهای تومور را آلوده و ریشه کن کنند در حالی که سلولهای سالم را بدون آسیب باقی میگذارند. این مهم بویژه در خالصسازی انواع محصول نوترکیب با استفاده از سیستم جدید ویرایش ژنی CRISPR-Cas9 که به طور قابل توجهی کارایی ادغام همولوگ و دقت ویرایش در ژنهای ویروسی را افزایش میدهد، اهمیت دارد.
ایجاد مرکز پیشرفته پزشکی هستهای با هدف ارایه خدمات پیشرفته تشخیص و درمان سرطان در مناطق محروم
مرکز تخصصی پزشکی هستهای پژوهشکده سرطان معتمد جهاددانشگاهی با سرمایه گذاری 2000 میلیارد ریالی بخش خصوصی به منظور ارایه خدمات پیشرفته تشخیصی و درمانی به مبتلایان سرطان خصوصا سرطان پستان راه اندازی شده است.
با راه اندازی این مرکز، آخرین حلقه از زنجیره تشخیص و درمان سرطان پستان در پژوهشکده سرطان معتمد شکل گرفته و گام بلندی در تحقق رسالت والای پژوهشکده و جهاددانشگاهی که ارائه پیشرفته ترین خدمات تشخیصی و درمانی به محروم ترین اقشار جامعه است برداشته خواهد شد.
معرفی روش درمانی جدید برای ترمیم استخوان با استفاده از سلولهای بنیادی و جلبک دریایی معرفی شد
در مطالعه مشترک بین المللی که با همکاری متخصصان بانک سلولهای انسانی و جانوری و بانک ذخایر دریایی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه خوارزمی، دانشگاه داندی انگلستان، دانشگاه ماهاتما گاندی هندوستان و انستیتو پاستور ایران انجام پذیرفت، داربست نانوفیبری طبیعی حاصل از جلبکهای دریایی قهوهای استخراج شده از خلیج فارس با موفقیت برای ترمیم ضایعات استخوانی جهت مصارف درمانی پزشکی بازساختی با استفاده از سلولهای بنیادی مزانشیمی مشتق از چربی تولید و معرفی شد.
نتایج این پژوهش بین المللی نشان داد داربست سه بعدی تولیدی از جلبک قهوه ای پس از اصلاح سطح به دلیل دارا بودن نوعی پلی ساکارید خاص به نام فوکویدان و نیز داشتن ساختاری متخلخل مشابه استخوان انسان میتواند به عنوان یک القاگر شیمیایی و فیزیکی برای تمایز سلولهای بنیادی انسانی به استخوان در درمانهای آتی پزشکی بازساختی مورد استفاده قرار گیرد.
معرفی پلتفرم نانویی برای افزایش کارایی روش فتودینامیک در درمان سرطان پستان
محققان مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران وابسته به جهاددانشگاهی و دانشگاه تهران در یک تحقیق مشترک موفق به معرفی «پلتفرم نانویی آزادکننده اکسیژن» برای افزایش کارایی روش فتودینامیک در درمان سرطان پستان شدند. مشکل بزرگی که در روش فتودینامیک Photodynamic Therapy (PDT) برای درمان سرطان وجود دارد، "هیپوکسی" یا کمبود اکسیژن است. کارایی این روش در آزمایشهای انجام شده روی سلولهای سرطانی MDA-MB-231 (نوعی سلول سرطان پستان) تایید شده است.
نتایج نشان داد که با استفاده از این روش، زنده ماندن سلولهای سرطانی بهطور معنیداری کاهش یافته و تولید ROS داخل سلولی بهطور قابل توجهی افزایش پیدا کرده است.
افتتاح پایلوت تولید و فرآوری ترکیبات غذایی و داروئی
پایلوت «تولید و فرآوری ترکیبات غذایی و دارویی» گروه پژوهشی فرآوری پسماند و ضایعات کشاورزی جهاددانشگاهی واحد صنعتی اصفهان با هدف افزایش مقیاس پژوهشهای کاربردی از آزمایشگاهی به نیمه صنعتی است تا با افزایش مقیاس حجم تولید ترکیبات غذایی و دارویی، امکان سنجی تولید صنعتی آنها صورت گرفته و آمادگی لازم برای تجاری سازی کسب شود.
هدف از راه اندازی این پایلوت، افزایش مقیاس پژوهش های کاربردی از آزمایشگاهی به نیمه صنعتی است تا با افزایش مقیاس حجم تولید ترکیبات غذایی و داروئی، امکان سنجی تولید صنعتی آن ها صورت گرفته و آمادگی لازم برای تجاری سازی کسب گردد.
افتتاح مرکز جامع ژنتیک پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی
این مرکز که برپایه دو محور تشخیصی و تحقیقاتی در زمینههای ژنتیک، زیست فناوری، روشهای نوین درمانی بر پایه ژن و مطالعات عملکردی فعالیت خواهد داشت، در بحث تشخیص ژنتیکی علتیابی بیماریهای ناشی از تغییرات ایجاد شده در توالی ژنها و همچنین تشخیص ناهنجاریهای کروموزومی با استفاده از تکنیکهای آزمایشگاهی پیشرفته ژنتیک مولکولی و سیتوژنتیک فعالیت خواهد کرد.
مرکز جامع ژنتیک رویان با ارائه مشاوره ژنتیک مناسب به مراجعین در اتخاذ تصمیم آگاهانه در انتخاب روشهای درمانی موجود و اتیولوژی بیماری کمک خواهد کرد. همچنین با هدف افزایش دقت و سرعت تشخیص، انتخاب روشهای درمانی بهینه و بر اساس دانش و تجربه انباشته در مجموعه رویان در زمینه به کارگیری روشهای استاندارد و مدرن مهندسی ژنتیک در حوزه زیستفناوری نیز تحقیقاتی در راستای انجام مطالعات عملکردی، روشهای درمانی نوین بر پایه ژن و تولید داروهای نوترکیب انجام خواهد شد.
حوزه کشاورزی و دامپروری
افتتاح بانک ذخایر دریایی ایران
همزمان با روز ملی خلیج فارس ، بانک ذخایر دریایی ایران توسط مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران وابسته به جهاددانشگاهی افتتاح شد.
ذخایر دریایی در کشور مورد غفلت قرار گرفته است و مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران تجربه حفظ و نگهداری ذخایر ژنتیکی و زیستی را در قالب چهار بانک زیستی(میکروارگانیسمها، سلولهای انسانی و جانوری، گیاهی) را دارد، با توجه به اینکه در حوزه آبزیان به این موضوع کمتر پرداخته شده است؛ لذا با استفاده از زیرساختها و نیروی انسانی متخصص و ظرفیتهای ویژه جهاددانشگاهی در حوزه آبزیان؛ راه اندازی بانک ذخایر دریایی را در دستورکار خود قرار داد تا در حفاظت از این گنجینه گرانقدر با مشارکت همه دستگاهها بهویژه دانشگاه ها، مراکز پژوهشی و شرکتهای دانش بنیان مستقر در استانهای حاشیه خلیج فارس و مردم گامهای موثری را بردارد.
افتتاح فاز اول دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی گلستان
فاز اول زیرساخت دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی گلستان که اولین زنجیره ارزش گیاهان دارویی کشور است، در شهرستان گالیکش افتتاح شد تا جهاددانشگاهی با فراهم کردن بسترهای لازم، گامی مهم برای تحقق شعار جهش تولید با مشارکت مردم بردارد.
این دهکده به مساحت 8.845 هکتار دارای مزرعه آموزشی – پژوهشی(1.6 هکتار)، گلخانه تولید نشاء(1.5 هکتار)، مجموعه فرآوری (1.5 هکتار)، مجموعه گردشگری (3.5 هکتار) و ساختمان ترویج(200 متر) است. هدف این دهکده این است که سالانه 850 هکتار کشت گیاهان دارویی را در استان توسعه دهد.
افتتاح خط تولید و اولین کارگاه ساخت سریع داروهای گیاهی(فب لب) توسط جهاددانشگاهی
خط تولید داروهای گیاهی و معطر و اولین فب لب(کارگاه ساخت سریع) تخصصی داروهای گیاهی در پژوهشکده گیاهان دارویی افتتاح شد.
افزایش سرعت در فرایند تبدیل ایده تا محصول و کاهش ریسک برای صاحبان طرح دو ویژگی بسیا رمهم فب لب میباشد و از اتلاف زمان و هدر رفت سرمایه جلوگیری می کند. مزیت دیگر فب لب کسب درآمد جهاد دانشگاهی از طریق سهام در شرکتهای صاحب ایده و فروش دانش فنی و خدمت می باشد که نه تنها پژوهشکده گیاهان دارویی می تواند از این جهت منتفع گردد بلکه کمک شایانی به متخصصان و کارآفرینان این حوزه جهت تولید محصولات نوآورانه و فناورانه خواهد بود.
رونمایی از ۷ رقم بذر کاهو با استفاده از فناوری هیبرید و رقم اصلاحی گلرنگ
با حضور وزیر جهاد کشاورزی و رییس جهاددانشگاهی، مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی این نهاد از ۷ رقم بذر کاهوی تولید و تجاری شده با استفاده از فناوری هیبرید با نامهای زیستا، رستا، روما، روشا، آترا، مانا و ویونا رونمایی و کشت محصول به نژادی شده گلرنگ را آغاز کرد. این کاهوها از تیپهای مختلف رومن، آیسبرگ، لیتل، فریز و اوکلیف بوده و سبدی متنوع برای تولیدکنندگان کاهوی کشور هستند.
همچنین کشت گلرنگ (محصول به نژادی شده) نیز آغاز شد. گلرنگ گیاهی بسیار ارزشمند از خانواده گل مینا است که در حال حاضر در بسیاری از نقاط جهان بهصورت زراعی کشت میشود. مهمترین استفاده از گلرنگ تولید روغن از دانههای آن است.
تکثیر دامهای بومی در معرض انقراض با استفاده از فناوری تولید جنین، برای اولین بار در کشور
تفاهمنامهای سهجانبه میان شرکت سینا فناوران ماندگار وابسته به پژوهشگاه ابن سینا جهاددانشگاهی، موسسه تحقیقات علوم دامی و معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی به امضا رسید. هدف اصلی این تفاهمنامه شناسایی و افزایش جمعیت نژادهای گاو بومی در معرض انقراض است.
از جمله مزایای نژادهای بومی نسبت به نژادهای خارجی این است که نژادهای بومی بعضاً به برخی بیماریها مقاومترند و برخی از آنها مانند نژاد سیستانی میتوانند از علوفههای کم ارزش زیست بوم خود مانند خارشتر که برای سایر نژادها قابل مصرف نیست، استفاده کنند. همچنین بعضی از این نژادهای بومی نسبت به شرایط زیستمحیطی خود اعم از گرما و رطوبت بالا، بادهای موسمی، گرد و خاک و سرمای شدید بسیار مقاومتر هستند.
موفقیت متخصصان ایرانی در تولید نمونه سلولی از گونه در حال انقراض پلنگ ایرانی
متخصصان بانک سلولهای انسانی و جانوری مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران در راستای ماموریت محوله ملی خود در زمینه صیانت از ذخایر ژنتیکی کشور، با تولید و ذخیره سازی رده سلولی شناسنامهدار از گونه ارزشمند در معرض خطر انقراض پلنگ ایرانی «ارس» نمونهای دیگر را به مجموعه گنجینه ملی حیات وحش افزودند.
تولید رده سلولی از این گونه، امید برای احیای گونههای حیات وحش در معرض خطر انقراض را افزایش میدهد.
دریافت گواهی ایزو برای تولید آزمایشگاهی جنین گاو برای اولین بار در کشور
شرکت سینافناوران ماندگار وابسته به پژوهشگاه ابن سینا جهاددانشگاهی برای نخستین بار در ایران موفق به دریافت گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ از یک شرکت معتبر سوئیسی برای محصول فناورانه خود با عنوان "تولید آزمایشگاهی جنین گاو با تکنیک IVF" شد. این گواهی، یکی از الزامات کلیدی برای صادرات محصولات و دانش فنی این مجموعه محسوب می شود.
دریافت این گواهی در حوزه مدیریت گاوداری و تولید آزمایشگاهی جنین گاو، نقطه عطفی در صادرات محصولات دانش بنیان و انتقال دانش فنی مرتبط خواهد بود. با دریافت این گواهینامه که بیانگر استقرار سیستم مدیریت کیفیت در این مجموعه میباشد، گامی مهم در جهت تقویت جایگاه ایران در حوزه فناوریهای نوین تولیدمثلی دام در سطح بینالمللی برداشته خواهد شد.
هویت بخشی و میکروچیپ گذاری ۳۷۵ سر اسب ترکمن
عبدالحسین طالبی سرپرست جهاددانشگاهی واحد خراسان شمالی از میکروچیپ گذاری ۳۷۵ سر اسب ترکمن توسط مرکز خدمات تخصصی دام جهاد دانشگاهی این استان در سال گذشته خبر داد. با اجرای این طرح، برای این تعداد اسب در این استان هویت بخشی انجام شده است که با انجام این فرآیند میتوان برای اسبهای میکروچیپ گذاری شده، شناسنامه صادر کرد.
یکی از مهمترین مزیتهای اجرای این طرح این است که هویت اسب ها مشخص و در مسابقات زیبایی و ... می توانند حضور پیدا کنند. با توجه به اهمیت معرفی اسب اصیل ترکمن در عرصه ملی و بین المللی، ضروری است که ژنوم اصلی اسب ترکمن خراسان شمالی، برای آینده کشور حفظ شود.
آغاز توزیع چهار داروی گیاهی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی در داروخانههای سراسر کشور
توزیع چهار داروی گیاهی ملیتروپیک، لیورسیل، دتوکسین و سوپرپلنت که دانش فنی آن توسط پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی به شرکت خصوصی واگذار شده بود در داروخانه های سراسر کشور آغاز شد.
پس از انتقال دانش فنی و اخذ مجوزهای مربوطه از سازمان غذا و دارو، چهار داروی ترک اعتیاد، کنترل آلزایمر، داروی درمان کبد چرب و داروی لاغری در تابستان امسال به تعداد ۱۰۰ هزار جعبه از مجموع داروها تولید و پس از انجام آزمایشات کنترل کیفی در چند استان در داروخانههای استان تهران، البرز، اصفهان، ارومیه، تبریز و خراسان رضوی عرضه شد. همچنین فروش اینترنتی در دو داروخانه معتبر داروکده تهران و داروخانه آنلاین کرج (داروکاو) در حال انجام می باشد.
جایزه دکتر کاظمی در دستان محقق آلمانی موسسه تحقیقات قلب و ریه ماکس پلانک
همزمان با بیست و پنجمین کنگره و جشنواره بینالمللی رویان (بیست و پنجمین کنگره بینالمللی پزشکی تولیدمثل رویان؛ بیستمین کنگره بینالمللی سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی رویان و نوزدهمین سمینار پرستاری و مامایی)، ششمین دوره جایزه دکتر کاظمی در سال ۲۰۲۴ میلادی به محقق برجسته پروفسور توماس براون (Thomas Braun) اعطا شد.
پروفسور توماس براون (Thomas Braun) از محققان اصلی مؤسسه تحقیقات قلب و ریه ماکس پلانک و برنده ششمین دوره جایزه کاظمی است.
این جایزه با همکاری پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی و معاونت علمی و فناوری ریاست اعطا میشود و از سال ۲۰۱۰ میلادی تاکنون به پنج محقق برجسته از کشورهای آمریکا، آلمان، بلژیک و ایتالیا اعطا شده است و امسال شاهد اعطای ششمین دوره آن هستیم.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه رویان، برگزیده رقابت «شتاب دهنده بانوان در حوزه مراقبت سلامت و پزشکی بریکس» شد
در مراسم پایانی رقابت «شتاب دهندۀ بانوان در حوزه مراقبت سلامت و پزشکی بریکس» که سال 2024 در شهر مسکو برگزار شد، دکتر مرضیه ابراهیمی عضو هیأت علمی و مدیر اداره راهبری پژوهش و فناوری پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی از سوی اتحادیه کسب و کار زنان بریکس، به عنوان یکی از برگزیدگان با ایده پزشکی و شرکت با فعالیت خلاق پزشکی که در مسیر توسعه پایدار گام نهاده، معرفی و تقدیر شد.
۵ پژوهشگر جهاددانشگاهی در بین پژوهشگران پراستناد یک درصد برتر جهان
براساس گزارش پایگاه شاخصهای اساسی علمی (ESI: Essential Science Indicators) از دادههای استنادهای نشریات معتبر در وب آو ساینس (WoS: Web of Science) 5 پژوهشگر جهاددانشگاهی در بین پژوهشگران پراستناد یک درصد برتر جهان قرار گرفتند.
بر این اساس در بازه زمانی ۱۰ سال گذشته، دکتر علی سعداله عضو هیات علمی گروه مهندسی مکانیک دانشگاه علم و فرهنگ جهاددانشگاهی برای پنجمین سال پیاپی در زمره پژوهشگران پراستناد یک درصد برتر جهان مربوط به سال ۲۰۲۳ میلادی قرار گرفته است.
همچنین در این فهرست دکتر حسین بهاروند و دکتر محمود مقومی به عنوان اعضای هیات علمی دانشگاه علم و فرهنگ جهاددانشگاهی،دکتر یاسر زارع از پژوهشکده معتمد جهاددانشگاهی و دکتر فائزه شکری از پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی قرار دارند.
موفقیت علمی دو پژوهشگر جهاددانشگاهی در عرصه های ملی و بین المللی
دکتر مریم اسدی اصطهباناتی مدیر سلول درمانی و پزشکی بازساختی جهاددانشگاهی استان فارس به دلیل فعالیتهای ارزشمند خود در حوزه پزشکی بازساختی، موفق به دریافت جایزه «دانشمند جوان برجسته و استثنایی» (ASRM-EYS) از سوی انجمن پزشکی بازساختی آمریکا (ASRM) شد.
این جایزه هر ساله به دانشمندی اعطا میشود که بالاترین سطح تعهد و پیشرفت را در زمینه پزشکی بازساختی از خود نشان داده باشد.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی، منتخب رویداد ملی ایران بانو شد
همزمان با میلاد حضرت زهرا(س) و هفته گرامیداشت مقام زن و روز مادر سال 1403، رویداد ملی ایران بانو در سالن همایشهای آستان قدس رضوی با حضور صدها نفر از بانوان نخبه و موفق در عرصههای مختلف علمی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی و… برگزار و از دکتر مرضیه تولایی عضو هیأت علمی پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی تقدیر شد.
تجاری سازی فناوری و اقتصاد دانشبنیان
راهاندازی نخستین کارخانه تولیدکننده سوربیتول ۷۰ درصد و کلنگزنی احداث فاز اول نیروگاه برق سه مگاواتی خورشیدی
این مجموعه به عنوان نخستین کارخانه تولیدکننده سوربیتول ۷۰ درصد در جمهوری اسلامی ایران و غرب آسیا به همت جهاددانشگاهی و با استفاده از فناوری پیشرفته و نیروی متخصص داخلی به مرحله بهرهبرداری رسیده است. این پروژه نه تنها ظرفیت اشتغالزایی و رشد اقتصادی چشمگیری برای منطقه فراهم کرده است، بلکه بهعنوان یک واحد صنعتی سبز، تأثیرات مثبتی بر محیطزیست و توسعه پایدار نیز خواهد داشت.
سوربیتول و مالتیتول، دو الکل قندی پرکاربرد، به دلیل شیرینی کمتر از شکر و کالری پایینتر، جایگزینهای محبوبی در صنایع غذایی، دارویی و محصولات کمکالری هستند. در حال حاضر، ظرفیت تولید این ماده در کشور به گونهای است که میتوان ساخت کارخانههایی مانند ویتامین C، که سوربیتول پیشنیاز آن است و دیگر کارخانهها را شروع کرد و توسعه داد. همچنین با توجه به ناترازی بالای 25 هزار مگاوات برق براساس اظهارات وزیر نیرو، جهاددانشگاهی به عنوان نهاد معین دولتهای مستقر و برای کمک به رفع ناترازی برق افتتاح طرح احداث نیروگاه برق سه مگاواتی خورشیدی را در دستور قرار داد.
امضای توافقنامه ایجاد مرکز همآفرینی داروهای زیستی و نوترکیب
توافقنامه ایجاد «مرکز همآفرینی داروهای زیستی و نوترکیب» یک موافقتنامه سهجانبه بین جهاددانشگاهی، بخش خصوصی همکار و سرمایهگذاری معاونت علمی ریاست جمهوری به امضا رسید تا یکی از زیرساختهای بدون استفاده، به زیرساختی برای توسعه نوآوریهای زیستی و تولید داروهای نوترکیب ارتقا پیدا کند.
مرکز همآفرینی که ایجاد خواهد شد میتواند یکی از قطبهای توسعه زیستفناوری منطقه باشد.
افتتاح مجتمع خدمات فنی، آموزشی و آزمایشگاهی سفال و سرامیک جهاد دانشگاهی همدان
با افتتاح این مرکزخدمات فنی مشاورهای به هنرمندان و فعالان عرصه سفال و سرامیک ارائه خواهد شد. خدمات آموزشی برای ارتقای دانش و مهارت هنرمندان در طول سال از دیگر اهداف راه اندازی این مرکز است.
در بخش خدمات آزمایشگاهی نیز این مرکز کنترل کیفیت محصولات سفال و سرامیک را برعهده دارد تا محصولات تولیدی مطابق با استانداردهای جهانی بوده و به گسترش صادرات این محصول کمک کند. این مرکز به محققان و پژوهشگران این حوزه مشاورههای فنی میدهد تا محصولات به روزتر با ویژگی های خاص جهانی تولید شود.
واگذاری دو قطعه زمین پارک علم و فناوری البرز جهاددانشگاهی به شرکتهای دانشبنیان
در راستای عملیاتی کردن قانون جهش تولید دانشبنیان، جهاددانشگاهی بهمنظور کمک به مجموعههای دانشبنیان کشور برای استقرار در پارکهای علم و فناوری این نهاد از سال گذشته واگذاری اراضی پارک علم و فناوری البرز را با اولویت شرکتهای دانشبنیان در قالب صدور سند حدنگاری و اعیانی آغاز کرد.
در فاز اول این طرح ۵ هزار و 500 مترمربع زمین به شرکتهای دانشبنیان واگذار شده است که با اجرای فاز دوم این طرح، این پروژه تبدیل به یکی از بزرگترین شهرکهای فناوری کشور خواهد شد که مسئولان پارک علم و فناوری البرز جهاددانشگاهی امیدوارند این طرحها بتواند با کمک نهادهای بالادستی به موفقیت ختم شود و برای جامعه علمی، دانشمحور و صنعتی استان و کشور مثمر ثمر باشد.
فرهنگ
راه اندازی «پنجره واحد خدمات نشر» جهاددانشگاهی
این سامانه با هدف یکپارچهسازی، همافزایی، اولویتبندی، شبکهسازی و نظارت بر فرآیند تولید محتوا و نشر کتاب در شعب نشر جهاددانشگاهی در سراسر کشور راه اندازی شده است.
در حال حاضر این سامانه با همکاری ۳۴ شعبه نشر جهاددانشگاهی فعالیت میکند و اساتید، دانشجویان، پژوهشگران و سایر نویسندگانی که علاقهمند به نشر آثار خود در جهاددانشگاهی هستند، میتوانند با مراجعه به سامانه isba.ir و مراجعه به بخش خدمات نشر، درخواست خود را ثبت کنند.
رونمایی از سامانه «مدرسه مقاومت» در جهاددانشگاهی استان کرمان
هدف اصلی از راه اندازی این سامانه این است که بهواسطه آن، گفتمان مقاومت به یک جریان کنشی ترویجی تبدیل شده و در مسیر تحقق اهداف بلندمدت و آرمانهای انقلاب اسلامیگام برداشته شود. این سامانه میتواند بهعنوان یک الگو در سطح جهانی معرفی شود و نقش مهمی در انتقال ارزشها و اهداف گفتمان مقاومت ایفا کند.
برگزاری مرحله استانی سیزدهمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران
سیزدهمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران به همت سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی در سراسر کشور در حال برگزاری است.
مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران، تاکنون 12 دوره و با حضور بیش از 14 هزار دانشجو در قالب گروه های دانشجویی برگزار شده است و مرحله کشوری این دوره از مسابقات بهار 1404 برگزار خواهد شد، قهرمان مرحله کشوری مسابقات علاوه بر دریافت جایزه نقدی، نشان خواجه نصیرالدین طوسی (قهرمانی مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران) را دریافت خواهد کرد.
دو جشنواره ملی «کتاب سال دانشجویی» و «پایاننامه سال دانشجویی» به کار خود پایان داد
آیین اختتامیه سی و یکمین جشنواره ملی کتاب سال دانشجویی و بیست و یکمین جشنواره ملی پایاننامه سال دانشجویی، در دانشگاه تهران برگزار شد.
در این مراسم که توسط سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاددانشگاهی برگزار شد، سپیده زراعتی به عنوان نماینده دانشجویان برگزیده و لیلا رستمی مروج کتاب به سخنرانی پرداختند و در ادامه از ۵ اثر برگزیده و ۸ اثر شایستهتقدیر در جشنواره ملی کتاب سال دانشجویی به همراه ۵ اثر برگزیده و ۷ اثر شایستهتقدیر در جشنواره ملی پایاننامه سال دانشجویی، تجلیل و از انتشارات «روان»، «ارجمند» و «رویان پژوه» به عنوان ناشران برتر، لیلا رستمی به عنوان مروج کتاب و دکتر علی اشرف صادقی به عنوان استاد خادم برتر کتاب تقدیر شد.
آموزش و کارآفرینی
برگزاری جدیدترین دورههای آموزشی در جهاددانشگاهی
حوزه آموزش و کارآفرینی در جهاددانشگاهی نگاهی کاربردی به مهارت آموزی و نیز آموزش توانمندی های بدست آمده از کسب فناوری ها در این نهاد دارد.
دوره ها و سطوح آموزشی در این نهاد بسیار متنوع است و هر یک، مخاطبان خاص خود را دارد. آموزش عالی، آموزش عالی ، آموزشهای تخصصی کوتاه مدت، آموزش کارکنان دولت، آموزش های مجازی و از راه دور، آموزش های بینالمللی از جمله مواردی است که می توان به آن اشاره کرد.
برگزاری گسترده ترین آزمونهای استخدامی توسط مرکز آزمون جهاددانشگاهی
مرکز آزمون جهاددانشگاهی که از سال 1396 با هدف کمک به دستگاههای اجرایی برای برگزاری آزمونهای استخدامی فعالیت خودش و شروع کرده، است در سالی که گذشت نیز آزمون های متفاوتی برگزار کرده که از جمله آنها میتوان به آزمون استخدامی مشاغل کیفیتبخشی وزارت آموزش و پرورش؛ نیروی انسانی سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور؛ نیروی پیمانی مشاغل عملیاتی آتشنشانی شهرداریهای کشور؛ دوازدهمین امتحان مشترک فراگیر دستگاههای اجرایی کشور؛آزمون استخدامی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و... اشاره کرد.
کسب رتبه اول کتاب تألیفی آموزش زبان انگلیسی جهاددانشگاهی در نخستین رویداد ملی آموزش زبانهای خارجه
کتاب تألیفی آموزش زبان انگلیسی جهاددانشگاهی با عنوان EIGHT در نخستین رویداد ملی آموزش زبانهای خارجه توسط دکتر علیرضا کاظمی، وزیر آموزش و پرورش به عنوان رتبه نخست این رویداد مورد تقدیر قرار گرفت.
جهادی که همچنان ادامه دارد
سال 1403 به پایان رسید، اما جهاد پژوهشگران، متخصصان و فناوران جهاددانشگاهی همچنان ادامه دارد تا نام این نهاد انقلابی و جمهوری اسلامی ایران همچنان بر تارک تاریخ درخشان بماند.
نظر شما :