هفدهمین رویداد استارتاپی اسلامی – قرآنی طلوع برکت برگزار شد/کشف ایده‌های مختلف در حوزه‌های قرآنی

۱۸ بهمن ۱۴۰۳ | ۱۱:۱۷ کد : ۸۱۰۱۴ فرهنگی
«هفدهمین رویداد استارتاپی اسلامی – قرآنی طلوع برکت» ۱۶ تا ۱۸ بهمن‌ماه به همت مرکز رشد واحد‌های فناور هنر‌های قرآنی سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور(وابسته به جهاددانشگاهی) برگزار و در آن بر کشف ایده‌های مختلف در حوزه‌های قرآنی تأکید شد.
هفدهمین رویداد استارتاپی اسلامی – قرآنی طلوع برکت برگزار شد/کشف ایده‌های مختلف در حوزه‌های قرآنی

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، این رویداد از سه‌شنبه ۱۶ بهمن ماه به همت مرکز رشد واحد‌های فناور هنر‌های قرآنی سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور(وابسته به جهاددانشگاهی) در محورهای هوش مصنوعی، گردشگری و توریسم، اقتصاد و بانکداری اسلامی، هنر‌های تجسمی، معماری و دکوراسیون داخلی، اسباب بازی و بازی‌های رایانه‌ای، سلامت و محصولات غذایی حلال، تولید محتوای چند رسانه‌ای، وب و اپلیکیشن و مد و لباس اسلامی آغاز به کار کرد.

در این رویداد سه روزه که با استقبال قابل توجه افراد خلاق و ایده‌پرداز در محل صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری برگزار شد، زهرا کامیاب رئیس مرکز رشد واحد‌های فناور هنر‌های قرآنی با تأکید بر اینکه طی این سه روز ۵۳ ساعت بارش فکری خواهیم داشت، گفت: این رویداد تطابق سه ضلع نوآوری، مفاهیم قرآنی و تجاری سازی ایده‌ها را محقق خواهد کرد.

وی با اشاره به اینکه هر استارتاپی شروعی برای یک کار جدید است که با کنار هم قرار دادن کارهای ساده به نتایج پیچیده می‌رسیم، گفت: در رویداد طلوع برکت با کنار هم قرار گرفتن، انجام کار تیمی و حضور و همراهی اساتید نتیجه این سه روز شکوفایی نگاهی نو و ورود به حوزه کسب و کار خواهد بود و امیدواریم بتوانید ایده خود را به سمت بازار بیش از یک و نیم میلیارد نفری مسلمانان جهان سوق دهید.

کامیاب اظهار کرد: جمعیت روبه رشد یک و نیم میلیارد نفری مسلمانان نیازمند نگاه جدید در حوزه کسب و کار و بازارسنجی در حوزه هوش‌مصنوعی، اپلیکیشن‌ها، بازی‌سازی، پوشاک، گردشگری و ... است که در رویدادهای طلوع بر روی این موارد تمرکز شده است.

وی با یادآوری این مسئله که جهاددانشگاهی ۲۴ مرکز رشد و سه پارک علم و فناوری دارد که از رویان گرفته تا رویش، صنایع گیاهی و شیمیایی، دکل‌های حفاری و ... را تحت پوشش خود دارد، گفت: این مراکز جهاددانشگاهی تلاش می‌کنند، مجموعه‌های دانشگاهی را به فضای کسب و کار متصل کنند. 

رئیس مرکز رشد واحد‌های فناور هنر‌های قرآنی این نوید را به شرکت‌کنندگان در رویداد طلوع برکت نیز داد که از آنها برای حضور و استفاده از امکانات این مرکز رشد دعوت به عمل خواهد آمد و افزود: منتورهای ما این سه روز همراه شرکت کنندگان هستند و راهنمایی‌های تخصصی به شما ارائه می‌کنند، همچنین کارگاه‌های آموزشی نیز برگزار می‌شود.

در ادامه محمدهادی زاهدی، رئیس انجمن ملی هوش مصنوعی ایران و عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی و کارگاه تحول کسب‌وکارهای نوپا با ابزار هوش مصنوعی را برگزار و با اشاره به فعالیت انجمن هوش مصنوعی ایران، گفت: این انجمن کمتر از یک سال قبل توسط ۳۰ نفر از اساتید با هدف توسعه و ترویج هوش‌مصنوعی در ایران شکل گرفت.

زاهدی افزود: در انجمن ملی هوش مصنوعی ایران چند کمیته داریم از جمله کمیته «کاربردی سازی و ارتباط با صنعت و جامعه» که این کمیته ۱۱ کارگروه دارد و هر کارگروه در تلاش است صنعت و جامعه را بررسی کند تا دریابیم در چه مواردی می‌توانیم از هوش مصنوعی استفاده کنیم. 

وی با تأکید بر اینکه لازم نیست از هوش مصنوعی در همه مباحث، شرکت‌ها، سازمان‌ها و ... استفاده کرد، گفت: وقتی وضعیت برخی شرکت‌ها را بررسی می‌کنیم، متوجه می‌شویم با توجه به شرایط خاصی که دارند ورود هوش مصنوعی به آنجا زود است و باید زیرساخت‌هایی فراهم شود یا صبر کنیم تا شرایط آن شرکت مهیا شود؛ اما در حوزه‌هایی که ناترازی از جنس فناوری داریم می‌توانیم از هوش مصنوعی استفاده کنیم. در کشورمان بزرگ‌ترین ناترازی را در حوزه آموزش داریم. براساس پژوهش انجام شده از فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها در ایران، ۶۰ درصد مطرح کردند که از دانشگاه یا رشته‌ای که خوانده‌اند راضی نیستند و اولین دلیل این نارضایتی بازار کار است.

این استاد دانشگاه افزود: پس ما در حوزه نظام آموزشی هوشمندی نداریم. هوشمندی یعنی آگاهی محیطی که مسائل و نتایج عملکردها را به دست بیاوریم و براساس آنها تحول و تغییر ایجاد کنیم که در این بخش هوش مصنوعی کارایی دارد و می‌تواند مولد باشد.

زاهدی با اشاره به اینکه یکی از کمیته‌های انجمن ملی هوش مصنوعی ایران کمیته «اخلاق در هوش مصنوعی» است: گفت: موضوع اخلاق در هوش مصنوعی مطرح شده و اکنون «هوش مصنوعی مسئولیت‌پذیر» در حال طراحی است که توضیح‌پذیر و مسئولیت‌پذیر است.

وی به اهمیت توجه به زبان‌ها، گویش‌ها، فرهنگ‌ها، باورها و ... در ایده‌پردازی‌ محصولات، نرم‌افزارها و ... تأکید کرد و گفت: با توجه به اینکه کلمات و اصطلاحات در فرهنگ‌های مختلف متفاوت است، هوش مصنوعی‌های فرهنگی مطرح شده است. پس در توسعه هوش مصنوعی باید ببینیم برای چه جامعه‌ای می‌خواهیم هوش مصنوعی را توسعه دهیم؛ این مسئله به توسعه کار ما کمک زیادی می‌کند.

این استاد دانشگاه خواجه نصیر تصریح کرد: هوش مصنوعی نوعی فناوریست که قرار است به آرامش بشر کمک کند، به همین دلیل مقرر شد در خصوص خودکشی، جنگ، مسائل جنسی و مباحث غیر اخلاقی مطلب ارائه نکند. در همین راستا نیز کارگروه مسائل اخلاقی و حقوقی در انجمن هوش مصنوعی ایران تشکیل شده است چراکه به زودی در خصوص مسائل اخلاقی مرتبط با هوش مصنوعی در کشور با چالش مواجه خواهیم شد.

وی ادامه داد: «کارگروه صنعت و معدن» نیز داریم؛ باید به دنبال انجام کارهای سخت با روش‌های آسان باشیم، بنابراین توصیه من به شما در ایده‌پردازی این است که از پروژه‌های کوچک شروع کنید، به دنبال مدل‌سازی باشید و اثر هر تصمیم خود را مدل‌سازی کنید. اصطلاحی به نام دوقلوهای دیجیتال داریم؛ یعنی هر آنچه در فضای فیزیکی وجود دارد می‌تواند در فضای دیجیتال هم وجود داشته باشد پس به جای انجام کار در محیط واقعی ابتدا در فضای دیجیتال آن را امتحان و بررسی کنید و بعد در فضای حقیقی انجام دهید.

رئیس انجمن ملی هوش مصنوعی ایران به مبحث شخصی‌سازی در پزشکی، آموزش و ... نیز اشاره کرد و گفت: هر بیماری با بیمار دیگر تفاوت دارد؛ هر دانش‌آموز و دانشجویی نیز با دیگری متفاوت است؛ پس باید برای هر بیمار نسخه خاص و برای هر دانش‌آموز و دانشجو روش آموزشی شخصی شده طراحی کرد که با هوش مصنوعی امکان‌پذیر است؛ حتی می‌توان مدل‌های درامدی شخصی سازی شده ایجاد کرد. محصولات تعاملی و شخصی‌سازه حتی در اسباب بازی رویکردی جهانی است که باید به آن توجه شود.

وی ادامه داد: اینترنت به ویژه پس از شیوع کرونا رفتارهای ما را تغییر داد، اما در ادامه بر روی فکر و نحوه تفکر ما تغییر ایجاد می‌کند و در مرحله بعد اینترنت باورهای ما را تغییر خواهد داد؛ پس لازم است اخلاق فناوری و فرهنگ فناوری در کشور مطرح و بر روی آنها بحث شود که این کار متخصصان علوم انسانی، اجتماعی و فلسفه است اما متأسفانه متخصصان این حوزه خود را از فناوری کنار کشیده‌اند. غرب ابتدا فرهنگ فناوری را ایجاد و سپس آن را ایجاد کرد اما ما در این زمینه خلأ داریم.

رئیس انجمن ملی هوش مصنوعی ایران از شرکت‌کنندگان در این رویداد دعوت کرد که در کارگروه‌های این انجمن عضو شده و به تحقق اهداف آن کمک کنند. 

بازدید جلیل بیت‌مشعلی، رئیس سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور و خبرگزاری ایکنا و صحبت با مسئولان، شرکت‌کنندگان و منتورهای این رویداد از دیگر رخدادهای این برنامه قرآنی بود.

در ادامه این رویداد مرتضی تسخیری، کارآفرین و تسهیلگر حوزه کسب و کار ضمن تشریح مفاهیم استارتاپ، ارائه و پردازش ایده‌ها، اصول و روش‌های شبکه‌سازی، تیم‌سازی، ارائه آسانسوری و ایده‌پردازی را تشریح کرد.

سپس شرکت‌کنندگان در این رویداد ایده‌های خلاقانه خود را مطرح کردند که در طول طرح هر ایده تسخیری که منتور برگزیده کشور نیز هست، نحوه صحیح معرفی هر ایده را به صورت عملی آموزش و اشکالات احتمالی شرکت‌کنندگان را گوشزد کرد.

تشکیل گروه بخش بعدی این رویداد بود و بیش از ۱۰۰ شرکت کننده به عضویت گروهی درآمدند که در آن ایده مورد علاقه خود را در قالب کسب و کار از مرحله ایده به مرحله اجرا درآوردند.

دومین روز رویداد طلوع برکت؛ تلاش تیم‌ها برای طرح ایده‌های جذاب

در دومین روز رویداد «استارتاپی طلوع برکت» تیم‌های شرکت‌کننده پس از شنیدن سخنان اساتید به ارائه طرح و ایده خود با قابلیت تجاری‌سازی و جذب سرمایه‌گذار پرداختند.

در حاشیه این رویداد، رضا فقیهی، فعال حوزه اکوسیستم نوآوری و فعال کسب و کار، در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا در تشریح برنامه‌های امروز این رویداد گفت: در کارگاه امروز قرار است ارائه مؤثر را تدریس کنیم که خروجی آن در نهایت به فایلی منجر خواهد تا در روز داوری مورد قضاوت داوران و سرمایه‌گذاران قرار گیرد تا برروی تیم‌های برتر سرمایه‌گذاری شود و پس از این تیم‌ها راه خود را ادامه دهند.

وی با بیان اینکه بیشتر تمرکز تیم‌ها برروی کسب و کارهای قرآنی و مذهبی است، اظهار کرد: ۱۵ تیم ۵ نفره در روز دوم این رویداد مشارکت دارند و به ارائه طرح‌ها و ایده‌های خود می‌پردازند.

با آغاز رسمی دومین روز از‌ رویداد مذکور، تعدادی از تیم‌ها به طور داوطلبانه به ارائه طرح خود پرداختند و رضا فقیهی، فعال اکوسیستم کارآفرینی پس از استماع ایده‌ها به تدریس اصول ارائه طرح و ایده با هدف جذب سرمایه‌گذار پرداخت و گفت: یک ایده و ارائه خوب باید مخاطب‌شناس باشد و اثبات کند فرد توان انجام کار را دارد و می‌تواند ایده را پیش ببرد.

وی افزود: ارائه‌ها باید ایده‌محور باشند و به نوعی میان سه عنصر فرصت، ایده و اجرا توازن برقرار کند. در کنار ارائه باید به مذاکره هم توجه شود آن هم با شخصیت‌های مختلف ولی به طور کلی اصل موضوع ایجاد توازن میان این سه عنصر است.

این فعال حوزه کسب و کار با بیان اینکه دید از بالا منجر به کشف ایده‌ها خواهد شد، ادامه داد: ایده چیزی ورای راه‌حل‌ است. هرچقدر فرد بتواند ثابت کند اید‌ه‌اش به دنبال چیست و چقدر عملیاتی خواهد بود به همان اندازه سرمایه‌گذار برای سرمایه‌گذاری تمایل پیدا می‌کند.

فقیهی تأکید کرد: در یک ارائه خوب فرد باید به دنبال ایجاد کنجکاوی برای یک دیدار، ایجاد علاقه و دعوت به جلسه دقیق‌تر، متقاعد کردن سرمایه‌گذار اولیه، روانه کردن محصول به دوره‌های جدید سرمایه‌پذیری و در نهایت اجرای سرمایه‌گذاری پرریسک و همراه نگاه داشتن سرمایه‌گذار باشد.

وی با بیان اینکه پیشنهاد می‌شود صاحب ایده برای ایده خود یک اسم مناسب با شرح کوتاه انتخاب کند تا سرمایه‌گذار را جذب کند، گفت:، فرصت، مسئله، راهکار، بازار، مشتری، رقابت، بیزینس مدل، چشم‌انداز و تیم از اصول یک ارائه مطلوب محسوب می‌شوند و صاحبان ایده برای ارائه آن باید به این اصول پایبند باشند تا بتوانند سرمایه‌گذار جذب کنند.

گفتنی‌ست؛ هدف از برگزاری این رویداد کشف ایده‌های مختلف در حوزه‌های مختلف قرآنی است تا قابلیت تجاری‌سازی این ایده‌ها وجود داشته باشد‌. تیم‌های شرکت‌کننده با روحیه و پرانرژی نواقص و شیوه ارائه طرح خود و نحوه ارائه آن را مورد بررسی قرار دادند تا در روز ارائه طرح در حضور سرمایه‌گذاران آمادگی کامل را داشته باشند. 

یکی از اهداف این رویداد استارت‌آپ قرآنی افزایش اعتماد به نفس و شناسایی نقاط قوت و ضعف ایده‌هاست و اینکه چقدر این ایده‌ها به واقعیت‌های بازار ایران نزدیک است و می‌تواند جذب مشتری داشته باشد.

شرکت‌کنندگان پس از این رویداد در صورت جذب سرمایه‌گذار می‌توانند ایده خود را تجاری کنند یا اینکه خود به دنبال تأسیس شرکت بروند.

مسعود وجدانی، مشاور کسب و کار و یکی از منتورها از اثربخشی رویداد طلوع برکت گفت و اظهار کرد: کسانی که تمایل به راه‌اندازی کسب و کار دارند باید با رویکرد علمی‌تری به موضوعات نگاه کنند تا کمتر دچار اشتباهات یا شکست‌ها شوند. اغلب افرادی که در این رویداد حضور پیدا کرده‌اند دغدغه ایجاد کسب و کار دارند و به منظور رفع این دغدغه اساتید درجه یک به سخنرانی می‌پردازند و باعث روشنگری می‌شوند.

وی افزود: وجود چنین رویدادهای استارت‌آپی می‌تواند کارگشا باشد تا کسانی که دغدغه دارند، نوآور هستند و ایده‌هایی دارند تحت پوشش یک ساختار حمایتی قرار گیرند. 

این مشاور کسب و کار با بیان اینکه نوآوری در کسب و کارها امری لازم و ضروری است، گفت: به خصوص اگر این نوآوری‌ها در حوزه‌های فرهنگی و اسلامی باشند نظرات را به خود جلب خواهد کرد. همین که جمعی گرد هم آیند و درباره این موضوعات با هم صحبت می‌کنند خود نقطه قوت است و می‌تواند شروعی تازه برای اتفاقات خوب آینده محسوب شود. تقریباً همه شرکت‌کنندگان در این رویداد زیرچتر حمایتی صندوق نوآوری و شکوفایی قرار خواهند گرفت و همین که با مراکز رشد آشنا می‌شوند خود مزیت است.

پس از پایان تدریس استاد فقیهی در کارگاه نوبت صبح با موضوع «ارائه به داوران»؛ اعضای گروه‌ها با هم‌گروهی‌های خود تحت نظر منتورها یا مشاوران کسب و کار به بحث پرداختند تا در روز داوری ارائه‌ مطلوب از خود نشان دهند.

در نوبت عصر این رویداد اساتیدی چون امیرحسین اسدی، کارآفرین نمونه کشوری در کارگاه اعتبارسنجی و نیازسنجی و علیرضا یونچی، فعال بازار کسب و کار در کارگاه ارائه مؤثر به سرمایه‌گذار به تدریس پرداختند.

امیرحسین اسدی گفت: صاحب ایده باید برای خلق ایده و فناوری زمان و مکان خود را در نظر بگیرد و تلاش نکند درصدد خلق فناوری نباشد که مناسب زمان خود نیست و شاید ده‌ها سال بعد به کار آید ولی اگر صاحب ایده آن را رعایت کند متحمل ضرر و زیان‌های هنگفت خواهد شد.

وی ادامه داد: یکی دیگر از اقتضائات در انتخاب شریک یا سهامدار است و همه چیز حساب و کتاب داشته باشد و مکتوب شود تا به عنوان سند معتبر ملاک باشد. از سوی دیگر صاحبان ایده تلاش کنند قبل از اینکه به سمت استفاده از تسهیلات بانکی بروند از سودآور بودن ایده خود مطمئن باشند و تلاش کنند اگر وامی دریافت کردند بخشی از آن را به کالای سرمایه‌ای تبدیل کنند تا اگر کسب و کار با مشکل برخورد، بخشی از این کالای سرمایه‌ای را به فروش رسانده و بدهی بانک را بپردازند.

این مشاور کسب و کار بیان کرد: صاحبان ایده و کسب و کار باید زمان را در نظر بگیرند و هدر ندهند و از سوی دیگر در کسب و کار باید صداقت داشته باشند. اگر زمان را هدر دهیم امکان دارد در بروز مشکلات وقت کافی برای حل آن نداشته باشیم. صاحبان ایده و کسب و کار تلاش کنند تهدیدات را به فرصت تبدیل کنند و از شکست‌ها نترسند و تفکر کنند چون کسب و کار عرصه تفکر کردن است. 

اسدی گفت: در حوزه کسب و کار باید فقط درصدد کسب مهارت بود و هیچگاه نباید مهارت‌آموزی را ترک کرد. کسب و کار را نباید با خیریه مقایسه کرد. در کسب و کار هدف کسب سود است.

در ادامه علیرضا یونچی در کارگاه ارائه مؤثر به سرمایه‌گذار گفت: صاحبان ایده منتظر حمایت‌های دولتی نباشند چون بخش قابل توجهی از مدیران، منصوب‌شده هستند و خیلی با صنعت و معدن و تجارت آشنایی ندارند و تقریباً می‌توان گفت بیگانه هستند.

وی افزود: بخش خصوصی متمایز از دولت فکر می‌کند. در دوران قدیم یکی از دروس مدارس درسی تحت عنوان مکاسب بود و از همان ابتدا می‌خواستند ما را با کسب و کار آشنا سازند. 

این کارآفرین نمونه بیان کرد: در اصول دینی و مذهبی ما آمده که کاسب نباید عیب کالای خود را پنهان کند و توصیه می‌شود صاحبان کسب و کار صداقت داشته باشند و عیب کالای خود را به مشتری بگویند.

یونچی با بیان اینکه عرصه کسب و کار یا داد و ستد همانند عرصه جنگ است، گفت: باید هوشیار بود و توصیه می‌شود کسی که می‌خواهد کسب و کاری راه بیندازد از کسانی مشورت بگیرد که خودشان تجربه کسب و کار داشته باشند.

وی با بیان اینکه انسان خلیفة‌الله است، اظهار کرد: انسان در انجام هر کاری باید به خدا توکل کند و در حوزه کسب و کار هم باید به خدا توکل کرد. 

این کارشناس بازار کسب و کار بیان کرد: یک کارآفرین نباید در کالایی که تولید کرده غلو کند بلکه باید درصدد بیان واقعیت‌ها باشد‌ و همچنین باید کالا را شناخت و نیازها را سنجید. آگاهی از نیازهای بازار یک اصل مهم و ضروری است تا براین اساس در بازار نسبت به آن تقاضا وجود داشته باشد چون از این طریق هم صرفه‌جویی در وقت صورت می‌گیرد و هم نیاز مشتری را می‌توان برطرف کرد. باید هر کاری انجام داد تا سؤالات بی‌پاسخ در ذهن مشتری باقی نماند. حضرت علی(ع) می‌فرمایند فرزند زمانه خود باشید. 

به گزارش ایکنا، در پایان روز دوم هفدهمین رویداد طلوع برکت پس از ارائه اساتید، مشاوران با گروه‌ها صحبت کردند و به سؤالات آنان پاسخ دادند.

لازم به ذکر است؛ رویداد استارتاپی اسلامی ـ قرآنی طلوع برکت در محورهای هوش مصنوعی، گردشگری و توریسم، اقتصاد و بانکداری اسلامی، هنر‌های تجسمی، معماری و دکوراسیون داخلی، اسباب بازی و بازی‌های رایانه‌ای، سلامت و محصولات غذایی حلال، تولید محتوای چند رسانه‌ای، وب و اپلیکیشن و مد و لباس اسلامی آغاز از ۱۶ بهمن آغاز شده و تا روز ۱۸ بهمن ادامه داشت.

از ویژگی‌های رویداد نیز می‌توان به جایزه نقدی به گروه‌های برگزیده، کارگاه‌های تخصصی با حضور اساتید مجرب، حضور منتور‌های تخصصی در طول رویداد، حضور سرمایه‌گذار در روز داوری و امکان پذیرش در مرکز رشد به عنوان هسته فناور اشاره کرد.

گزارش تصویری این رویداد را می‌توانید اینجا ببینید.


نظر شما :