در نشست ویژهی نقش دانشگاهها در تحقق بیانیهی گام دوم تشریح شد؛
از ضرورت شناسایی جوانان کارآمد انقلابی تا تشکیل تمدن بزرگ اسلامی
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، هشتادویکمین گردهمایی معاونان فرهنگی واحدهای سازمانی جهاددانشگاهی در شهرکرد، امروز (13 تیرماه) میزبان نشست ویژهی نقش دانشگاهها در تحقق بیانیهی گام دوم انقلاب اسلامی با حضور دکتر سید حمیدرضا طیبی رییس جهاددانشگاهی، حجتالاسلاموالمسلمین دکتر مصطفی رستمی رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، حجتالاسلاموالمسلمین محمدعلی نکونام نمایندهی ولیفقیه در استان چهارمحالوبختیاری و امام جمعهی شهرکرد و دکتر غلامرضا غفاری معاون فرهنگی اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری بود.
ضرورت شناسایی جوانان کارآمد انقلابی
رییس جهاددانشگاهی با اشاره به بیانیهی گام دوم انقلاب اسلامی، اظهار کرد: با توجه به این بیانیه باید از وضعیت موجود استفاده کنیم تا به وضعیت مطلوب برسیم؛ باید به نیروهای کارآمد و بهویژه جوانان تکیه کرده تا هرچه زودتر به وضعیت مطلوب دست یابیم.
دکتر طیبی با بیان اینکه فساد در کشور ترویج پیدا کرده است، گفت: شدت برخورد ما با فساد اصلا مناسب نبوده و در نظرسنجیها نارضایتی مردم نسبت به مسوولان در حال افزایش است.
وی به مهاجرت نیروی انسانی به عنوان یکی از مشکلات کشور اشاره و تصریح کرد: با توجه به اینکه زیرساخت مناسب برای پیشرفت داریم، اما بسیاری از نیروهای کارآمد در این کشور رشد پیدا کرده و متاسفانه در خارج از کشور فعالیت میکنند، ولی با این وجود هنوز نیروی کار خوب در کشور داریم و مشکلات نیز قابل اصلاح هستند.
دکتر طیبی با بیان اینکه نیروی انسانی ما با توجه به توان علمیشان، توان خلق مزیت دارد، تصریح کرد: در این زمان، زیاد فرصت خطا نداریم و باید با سرعت مقدمات کار را فراهم کنیم؛ زیرا که رقیبان نیز با سرعت در حال کار کردن هستند.
رییس جهاددانشگاهی روش انتخاب دولتها را یکی از ناکارآمدیها و چالشهای کشور دانست و اظهار کرد: متاسفانه در انتخاب دولت به گونهای عمل میکنیم که دولتی که انتظار داریم، سر کار نمیآید.
وی تقویت نظام حزبی را از راهکارهای رفع این چالش دانست و تصریح کرد: نبود حزب کارآمد و سازمانیافته در کشور سبب شده تا دولتها بدون تجربه قبلی و بدون تیم تشکیلاتی قوی انتخاب شوند و نتوانند در فرصت چهار ساله به وعدههایشان عمل کنند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به وجود نیروهای وفادار و معتقد اصولگرا و اصلاح طلب در کشور، عنوان کرد: شرایط برای تشکیل دو حزب واقعی با حضور این دو طیف در کشور وجود دارد.
رییس جهاددانشگاهی ادامه داد: زمانی که مردم میبینند مشکلات توسط دولت حل نمیشوند، سیاست رای دادنشان را عوض میکنند و هر بار به یک جناح رای میدهند و همین است که در دولت شاهد سیاستهای زیگزاگی هستیم.
دکتر طیبی گفت: دنیا به این نکته رسیده است که اگر قرار است دولتی روی کار بیاید، باید حزب داشته باشیم و اگر حزب نداریم، باید روش شناسایی و جایگزین کردن نیروهای کارآمد را بدانیم تا بتوانیم آنها را اصلاح کنیم. جوان کارآمد در کشور زیاد است، اما باید روش شناسایی این جوانان را بلد باشیم تا بتوانیم نیروی کارآمد و وفادار انقلاب اسلامی را شناسایی کرده و روی کار بیاوریم.
وی تاکید کرد: مقام معظم رهبری بر روی نهاد جهاددانشگاهی نظارت خوبی دارند، لذا ما خود را از متن این بیانیه میدانیم و برنامهریزیهای لازم را نیز انجام دادهایم؛ سال گذشته نیز منابع لازم برای اجرایی شدن ۳۰ پروژه به ما تعلق گرفت.
دکتر طیبی گفت: باید مشکلاتی که مانع کارآمدی است را رفع کنیم. با تحریمها موافق نیستیم، اما در این شرایط هم میتوان موفق شد.
تشکیل تمدن بزرگ اسلامی
حجتالاسلاموالمسلمین دکتر رستمی نیز در این نشست با اشاره به اهمیت بالای شناخت سند بیانیهی گام دوم انقلاب اسلامی، بیان کرد: این بیانیه، یکی از محوریترین اسناد جمهوری اسلامی است که به بیان رویکردها، افقها و چشماندازهای آیندهی این کشور میپردازد.
رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها ادامه داد: دقت و تمرکز ویژهی مقام معظم رهبری برای تدوین این بیانیه، محتوای فاخر و واژهسازیهای جدید آن، بسیار قابل تامل است.
وی با تبیین نظریهی «نظام انقلابی» مورد اشاره در بیانیهی گام دوم، تاکید کرد: این نظریه از یک طرف به ما میگوید که ما در قالب یک نظام و تشکیلات منسجم خواهان ایفای نقش در مراودات جهانی هستیم و از یک طرف روحیهی انقلابی و ساختارشکن خود را در مقابل نظام سلطه حفظ خواهیم کرد.
دکتر رستمی افزود: تکیه به جوانان به صورت رسمی برای پذیرش مسوولیت از دیگر اصول مهم این بیانیه است.
وی ادامه داد: در نهایت، غایت این بیانیه، مطالبهی تشکیل تمدن بزرگ اسلامی و تولید یک تمدن جایگزین برای ادارهی دنیا میباشد.
سایتی مهم برای نظریهپردازی
همچنین معاون فرهنگی اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این نشست با بیان اینکه بیانیه گام دوم انقلاب در دو سطح متن و محتوا مورد توجه است، اظهار کرد: سطح سومی هم وجود دارد که همانا اقداماتی است که باید از سوی مراکز فرهنگی به ویژه دانشگاهها برای تحقق آن صورت بگیرد.
دکتر غفاری با تأکید بر اینکه میان بیانیه و سند تفاوتهایی وجود دارد، تصریح کرد: متن «بیانیه» رهبری متنی تأمل شده و فنی است و از اینرو باید با تأمل به این متن ورود پیدا کرد و متوجه خاص بودن متن و محتوای آن بود.
وی یکی از زمینههای ورود به این متن را ورود با نگاه سیاسی خواند و افزود: با این نگاه میتوان اقدامات سیاسی مطلوب را از بیانیه استخراج کرد و اهداف و کمال مطلوب سیاسی را با استناد به این بیانیه در اختیار اسناد دیگر قرار داد.
دکتر غفاری با اشاره به اهمیت توجه به تولیدکننده محتوا جهت تحلیل محتوا، بیان کرد: توجه به شخصیت و سیر حیات مقام معظم رهبری و شناخت فراز و فرودهای بستر زندگی ایشان کمک بزرگی در جهت شناخت بهتر تحلیل گفتمانی بیانیه خواهد بود.
معاون وزیر علوم یکی از ویژگیهای برجستهی متن بیانیه را منظومهای بودن آن عنوان کرد و افزود: این متن حاوی بسیاری از بینشهای جامع و کامل است که ایشان به صورت ترکیبی و منظومهای لحاظ کردهاند.
وی در تشریح دیگر ویژگیهای بیانیه، نگاه آیندهنگرانه آن را یکی از ویژگیهای بیانیه خواند و بیان کرد: جهان در دگرگونی مداوم قرار دارد و در دهههای اخیر نیز این دگرگونی با شدت و حدت بیشتری ایجاد شده که در بیانیه گام دوم علاوه بر اشاراتی به گذشته، نگاه آیندهنگرانه نیز وجود دارد.
معاون وزیر علوم با اشاره به تأکید این بیانیه بر نیروی جوانان تراز انقلاب اسلامی، گفت: جوانان و تحول نسل مورد تأکید مقام معظم رهبری است و اینکه به رغم این تحول، شاهد استمرار انقلاب اسلامی هستیم و عمر هیچ انقلابی در جهان به چهل نرسیده است.
دکتر غفاری نگاه فرا نسلی بیانیه را ویژگی دیگر آن برشمرد و گفت: «جامعهسازی» یکی از اصطلاحات مهم این بیانیه است که از خودسازی آغاز میشود؛ ضمن اینکه در جامعه ساختن و تولید شدن وجود دارد که به جامعهپردازی و سپس تمدنسازی منجر میشود.
وی نگاه توأمان به دین و دنیا و علم و دین در این بیانیه را شاخص خواند و ادامه داد: اگر فقط روی یک بخش تأکید وجود داشته باشد، آسیبزا خواهدبود؛ اما نگاه رهبری جامع و کامل است.
معاون وزیر علوم، اشاره رهبری به آغاز عصر جدید را در این بیانیه یادآور شد و گفت: عصر جدید به لطف تحولات ذهنی و عینی و به یمن انقلاب ۱۳۵۷ آغاز شده است که در جامعه ایران آثار این تحولات مشهود است.
دکتر غفاری تصریح کرد: مقام معظم رهبری در این بیانیه به دوری از نگاه متحجرانه تأکید دارند و معتقدند که باید موقعیتها و اقتضائات زمان را شناخت و خطاها را تبیین و سپس تصحیح کرد.
وی با بیان اینکه هر تغییری بیشک هزینههایی هم دارد، گفت: اگر از تغییر و تحول بترسیم، قطعاً نباید انتظار تحقق جامعه انقلابی مورد نظر بیانیه را داشت.
معاون وزیر علوم پرهیز از افراط و تفریط در کنار جامعیت را ویژگی دیگر این بیانیه خواند و تأکید کرد: این بیانیه یک سایت مهم و جامع برای نظریهپردازی و طرح مباحث تازه است.
دکتر غفاری خاطرنشان کرد: بیانیه گام دوم انقلاب حاوی حدود ۶ هزار و ۱۰۰ واژه و بین ۳ تا ۴ هزار تِم است که استخراج این تِمها بر عهدهی مجموعههای فرهنگی به ویژه دانشگاهها است که باید در کنار هم قرار گیرند و با همافزایی و همکاری در کنار یکدیگر واژگان و مباحث کلیدی بیانیه را استخراج کنند.
وی دانشگاهها را پیشگام این امر خواند و تأکید کرد: دانشگاهیان در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی میتوانند نقش بسیار مهم و کلیدی در تبیین و تحقق این بیانیه داشته باشند و معاونت فرهنگی وزارت علوم نیز در این خصوص تلاش میکند.
دکتر غفاری اعتمادآفرینی و امیدبخشی در دانشگاهها را بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: این امر سبب گرمتر و پویاتر شدن فضا میشود و طرح مباحث بیانیه باید در این فضا مطرح شود و راهکارهای تحقق آن مورد بررسی قرار بگیرد.
نیاز انقلاب اسلامی به تربیت مدیران متعهد و توانمند
در ادامه، نماینده ولی فقیه در استان چهارمحال و بختیاری و امام جمعهی شهرکرد بر توجه مدیران به بایدها و نبایدهای انقلاب تاکید کرد و گفت: بیانیه گام دوم انقلاب حاوی بایدها و نبایدها و نکات اساسی و کلیدی بسیاری است که باید مورد توجه مسوولان باشد.
حجتالاسلاموالمسلمین نکونام بیان کرد: جهاددانشگاهی یک مرکز فرهنگی است و نقش مهمی در توسعهی فرهنگی دارد.
امام جمعهی شهرکرد با اشاره به اینکه مدیران نباید از گفتمان سازی و تبیین بیانیه گام دوم انقلاب غفلت کنند، افزود: متاسفانه دستهای آشکار و پنهان بسیاری وجود دارند که میخواهند چهره تیرهای از انقلاب نشان دهند و شما مجموعه فرهنگی باید با اینها مقابله کنید.
وی با بیان اینکه انقلاب در چهل سال گذشته بالندگیهای بسیار داشته است، اظهار کرد: اکنون دست دشمن خالی شده است؛ زیرا در این سالها هرچه در توان داشته رو کرده است و ملت انقلابی ایران نیز جهادگرانه در برابر دشمنان ایستادگی کرده و میکنند.
حجتالاسلاموالمسلمین نکونام خواستار توجه گسترده به بیانیهی گام دوم انقلاب در دانشگاهها شد و تصریح کرد: باید با تبیین این بیانیه برای دانشجویان و اساتید دانشگاهی یک نگاه روشن و امیدوارانه در حرکت آنها ایجاد کرد و تلاش دشمنان در این رابطه را خنثی کرد.
نمایندهی ولی فقیه در استان با اشاره به اینکه آنچه ما برای آینده انقلاب نیاز داریم انسان مدیر، مومن، متعهد، لایق، توانمند و قوی در برابر مشکلات است، ادامه داد: باید مدیرانی تربیت کنیم که متفاوت از نسل گذشته باشند تا بتوانند چرخ انقلاب را در راستای اهداف والای آن بچرخانند.
وی با تاکید بر اینکه متاسفانه در بخشهایی با مدیرانی مواجه بودیم که شایستگی لازم برای انقلاب را نداشتند، خاطرنشان کرد: انقلاب اسلامی اکنون نیازمند انسانهای هم تراز با ارزشهای انقلاب و فکر جهادی امام و دیدگاههای ارزشمند رهبری است.
نظر شما :