عضو هیات علمی جهاددانشگاهی خراسان رضوی پاسخ داد؛
چگونه در شب یلدا تغذیه سالم داشته باشیم؟
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر معصومه مهربان، اظهار کرد: در هنگام خرید، آجیل باید از مراکز معتبر تهیه و به رنگ، طعم و تازگی آن توجه جدی شود. بوی ماندگی و مزه تند، نشانه ناسالم بودن آجیل است. رنگ آجیل را نیز کنترل نمایید؛ اگر دست شما رنگی شد، احتمال رنگآمیزی با مواد غیرمجاز وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه افراد چاق میتوانند مقدار کمی آجیل را قبل از غذا مصرف کنند چراکه فیبر موجود در آجیل باعث سیری و کاهش اشتها میشود، اظهار کرد: افراد دیابتی بهجای توت، کشمش و انجیر که قند بالایی دارند، از مغزهایی مانند گردو، فندق، پسته و بادام زمینی استفاده کنند. همچنین افراد مبتلا به فشار خون نیز باید از آجیلهای نمکی پرهیز کرده و آجیل خام را جایگزین نمایند.
عضو هیات علمی جهاددانشگاهی خراسان رضوی یادآور شد: میوههای شب یلدا مانند انار، هندوانه، خرمالو، پرتقال و نارنگی، سرشار از ویتامینها و آنتیاکسیدانهایی هستند که به تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهاب کمک میکنند.
مهربان با اشاره به خواص هندوانه و انار، عنوان کرد: هندوانه به دلیل وجود مادهای به نام لیکوپن، بهعنوان یک آنتیاکسیدان قوی در پیشگیری از بیماریهای سرطانی مؤثر است.
به گفته مدیر گروه پژوهشی کیفیت و ایمنی مواد غذایی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهادداشگاهی، انار منبع غنی از آنتیاکسیدانهای مختلف از جمله الاژیک اسید است که از بروز سرطان جلوگیری کرده و رشد تومورهای سرطانی را کند میکند. انار برای سلامت قلب و عروق، جلوگیری از تصلب شریانها، سکتهها، پیری زودرس و آلزایمر مفید می باشد.
وی با بیان این که دیابتیها نباید بیش از سه واحد میوه مصرف کنند، افزود: افراد مبتلا به فشار خون، بهتر است از میوههای غنی از پتاسیم مانند هندوانه، خرمالو و انار در حد اعتدال استفاده کنند. پتاسیم به کاهش و کنترل فشار خون کمک میکند.
وی گفت: میوههای خشک مانند کشمش، برگه زردآلو و خرما از دیگر خوراکیهای رایج شب یلدا هستند. این میوهها غنی از ویتامینهای گروه B و A و املاح معدنی مانند کلسیم، آهن، منیزیم و پتاسیم می باشند.
وی با اشاره به این که هر 100 گرم میوه خشک حدود 250 کالری دارد، بنابراین مصرف بیش از حد آن می تواند منجر به افزایش وزن شود، بیان کرد: تا حد امکان از میوههای تازه بهجای میوههای خشک استفاده نمایید. فیبر بالای میوههای تازه از جذب چربی و قند در روده جلوگیری کرده و به پیشگیری از چاقی، دیابت و چربی خون بالا کمک میکند.
به گفته عضو هیات علمی جهاددانشگاهی خراسان رضوی، افراد چاق و مبتلایان به چربی خون بالا بهتر است میوههای تازه را در حد متعادل جایگزین میوههای خشک کنند.
وی با تاکید بر این که باید در شب یلدا در مصرف شیرینیها و شکلاتها احتیاط شود، اظهار کرد: شیرینیها، کاکائو و شکلاتهای شب یلدا سرشار از انرژی و چربی هستند. بهتر است میزان مصرف این خوراکیها به حداقل برسد.
مهربان ادامه داد: از مصرف شیرینی های خامه ای پرهیز کنید و در صورت تمایل، شیرینیهای خشک و کوچک را انتخاب نمایید؛ حتی در مصرف این نوع شیرینیها هم اعتدال را رعایت کنید.
مدیر گروه پژوهشی کیفیت و ایمنی مواد غذایی پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهادداشگاهی افزود: لبو و کدو حلوایی از خوراکیهای خوشمزه و سالم شب یلدا هستند؛ این مواد غذایی سرشار از آنتیاکسیدانها می باشند و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند. فیبر بالای موجود در لبو و کدو حلوایی باعث کاهش کلسترول خون و کاهش خطر سکتههای قلبی میشود.
مهربان در ادامه به توصیههایی برای گذراندن یک شب یلدای سالم از نظر تغذیهای پرداخت و خاطرنشان کرد: در این شب به دلیل مصرف تنقلات مختلف، شام سبکی میل کنید و از خوردن غذاهای چرب، سرخشده و پرنمک پرهیز کرده و همراه شام، سبزی و سالاد مصرف کنید. فیبر موجود در سبزیجات مانع جذب چربی و قند اضافی در روده میشود، همچنین افراد دیابتی در مصرف باسلوق که حاوی قند زیادی است، احتیاط کنند. علاوه بر این پرخوری در شب یلدا میتواند علاوه بر سوءهاضمه، به دلیل انرژی اضافی منجر به اضافه وزن و چاقی شود.
وی با بیان این که شب یلدا فرصتی برای شادمانی، صمیمیت و بهرهمندی از خوراکیهای متنوع و خوشمزه است، گفت: با رعایت اصول تغذیه سالم و اعتدال در مصرف خوراکیها، میتوان ضمن لذت بردن از این شب خاطرهانگیز، سلامت بدن را نیز حفظ کرد.
نظر شما :