آغاز پویش سراسری سرطان معتمد/آمادگی جهاددانشگاهی برای انجام غربالگری و ایجاد مراکز تخصصی سرطان پستان در کشور
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، پویش سراسری سرطان معتمد همزمان با فرارسیدن ماه اکتبر (ماه جهانی ارتقاء آگاهی بانوان در زمینه سرطان پستان) برای سومین سال پیاپی از سوی جهاددانشگاهی به صورت مجازی و در قالب برنامههای متنوع آموزشی، ترویجی و فرهنگی با حضور تیم تخصصی متشکل از ۳۰ متخصص حوزه سرطان و با حمایت سازمانها و ارگانهای مختلف از ۹ مهرماه تا ۹ آبانماه ۱۴۰۰ برگزار میشود.
نشست خبری معرفی برنامههای این پویش صبح امروز (یکشنبه ۱۱ مهرماه) با حضور دکتر حمیدرضا طیبی رییس جهاددانشگاهی، دکتر محمدرضا پورعابدی معاون پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی، دکتر رامین صرامی فروشانی سرپرست پژوهشکده سرطان معتمد جهاددانشگاهی، دکتر غلامرضا اسماعیلی جاوید مدیرکل دفتر تخصصی علوم پزشکی جهاددانشگاهی، دکتر حمید احمدی مدیر پلی کلینیک فوق تخصصی بیماریهای پستان پژوهشکده سرطان معتمد، دکتر آسیه الفتبخش معاون پژوهشی آموزشی پژوهشکده سرطان معتمد جهاددانشگاهی و راحله انوری، مدیر روابط عمومی این پژوهشکده برگزار شد.
دکتر حمیدرضا طیبی رییس جهاددانشگاهی در این نشست با بیان این که بسیار خوشحال هستم در رابطه یا موضوعی که مربوط به سلامت رکن اصلی خانواده و اجتماع یعنی زنان است، امروز در این جمع حضور دارم، گفت: با توجه به بیانات امام خمینی(ره) که گفتند «زن مظهر تحقق آمال بشر است» و «از دامن زن مرد به معراج می رود» این دو عبارت علی رغم کوتاه بودنشان نشان دهنده اهمیت نقش زن در خانواده و تربیت دینی ما در جامعه اسلامی است و بانوان برای اینکه این نقش های مهم را ایفا کنند نیاز به سلامت جسم و روح دارند تا هم در خانواده و هم اجتماع آموزش ببینند و آموزش و پرورش دهند.
وی با اشاره به این که بنده افتخار دارم رییس مجموعه بزرگ علمی و فناورانهای در کشور باشم که بخش زیادی از فعالیت خود را به حوزه سلامت به ویژه سلامت زنان اختصاص داده است، افزود: پژوهشکده سرطان معتمد به طور تخصصی در زمینه سرطان پستان در بانوان فعالیت می کند و علت موفقیت آن انجام پژوهش های پیشرفته در زمینه پیشگیری و تشخیص زودهنگام و درمان است.
رییس جهاددانشگاهی ادامه داد: این پژوهشکده نزدیک به 2 دهه است فعالیت ارزندهای را در زمینه سرطان پستان ارایه میکند و سعی دارد هر سال با انجام فعالیت پژوهشی مانند سلول درمانی و ژن درمانی کارهای خود را توسعه دهد و در کنار آن فعالیت های ترویجی خود را در شبکه های آموزشی در سراسر کشور و حتی خارج کشور ارایه می کنند.
دکتر طیبی با تاکید بر این که خوشحال هستیم پژوهشکده سرطان معتمد علاوه ارایه خدمات به بیش از 150 هزار بیمار در ایران در خارج از کشور هم فعالیت هایشش در قالب مدارس علمی و فناورانه بسیار مورد استقبال قرار گرفته که این نشان دهنده پیشرفت این پژوهشکده در زمینه های مختلف مرتبط با پستان است.
وی بر ترویج و آگاهی رسانی به بانوان و خانوادهها بسیار تاکید کرد و گفت: غربالگری یکی از موضوعات مهم در زمینه سرطان سینه است و ما اعلام می کنیم با توجه گستره جغرافیایی جهاددانشگاهی آمادگی داریم تا این کار را در کشور انجام دهیم، اما منابع مالی آن باید تامین شود و برای انجام این کار نیاز به حمایت داریم و آماده هستیم که در حوزههایی که جهاددانشگاهی به سرآمدی خوبی در حوزههای تخصصی رسیده مانند درمان ناباروری و سرطان پستان، مراکز تخصصی مرتبط را ایجاد کنیم.
28 درصد مجموع مبتلایان به سرطان، سرطان سینه دارند
دکتر محمدرضا پورعابدی معاون پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی اظهار کرد: در حال حاضر که بشریت بحث بیماری واگیر را در نظام سلامت پشت سر گذاشته است یکی از چالش های اصلی در نظام سلامت بحث کنترل بیماری های غیر واگیر است. سرطان هم یکی از این بیماری ها است که چالش مهمی در نظام سلامت هم در کشور ما و هم در دنیا دارد.
وی افزود: سرطان سومین عامل مرگ و میر در دنیا است و خود سرطان پستان به تنهایی 28 درصد این مجموع مبتلایان به سرطان را به خود اختصاص داده است که رقم بزرگی است و با همه پیشرفت هایی که در بحث درمان در دنیا سالانه پیش آمده است در حدود 400 هزار نفر براثر این سرطان فوت می کنند.
معاون پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی با بیان این که در ایران 25 تا 30 مورد از هر 100 هزار نفر مریض هستند و در کشور 7 تا 9 هزار نفر مبتلا به سرطان پستان می شوند، گفت: سن درگیری بانوان در ایران یک دهه پایین تر از سن متوسط دنیا است. به هر حال بسیاری از کسانی که مبتلا به این بیماری می شوند 80 درصدشان هیچ علایمی را بروز نمی دهند و مورد خطرناکی در قبل از ابتلا مشاهده نمی کنند که این نشان می دهد آگاهی سازی و غربالگری برای این موضوع چقدر مهم است.
دکتر پورعابدی افزود: در این رابطه به نظر می رسد جهاددانشگاهی به عنوان یک مجموعه چند ساحتی ابزار مناسبی را هم در بحث پیشگیری، غربالگری و آموزش و درمان دارد و در بحث سبک زندگی با توجه به رسانه ها و مرکز افکارسنجی که دارد می تواند در این زمینه کارهای مهمی انجام دهد.
سرطان پستان عامل اصلی در مرگ و میر بانوان
دکتر صرامی فروشانی سرپرست پژوهشکده سرطان معتمد جهاددانشگاهی اظهار کرد: سرطان به عنوان یکی از معضلات و عوامل اصلی مرگ و میر بشری محسوب می شود و در این باب سرطان پستان جایگاه خاص و ویژه ای دارد و در ایران و جهان، گوی سبقت را ربوده است.
وی افزود: سرطان پستان اولین بیماری از نظر شیوع و فارغ از جنسیت، مهمترین عامل مرگ و میر بانوان در جهان محسوب میشود و این نشان می دهد که این بیماری و آگاهی سازی در این زمینه دارای اهمیت است. به همین علت برنامه آگاهی بخشی به صورت جهانی در ماه اکتبر برگزار می شود تا بتوان با تشخیص به موقع از بسیاری از این مرگ و میرها جلوگیری کرد.
دکتر صرامی با بیان این که اگر افراد از این موضوع اطلاع داشته و آگاه باشند که با معاینات ادواری می توانند از بروز و شدت و حدت این سرطان جلوگیری کنند قطعا آماری را که ما در مورد این سرطان می بینیم کاهش خواهد یافت، اظهار کرد: این برنامه جهانی هر ساله در ماه اکتبر برگزار می شود و پژوهشکده سرطان معتمد جهاددانشگاهی و مرکز تحقیقات سرطان پستان به عنوان قطب سرطان پستان کشور همواره در این مسیر گام های استواری را برداشته است و گام های بلندتری هم برخواهد داشت.
سرپرست پژوهشکده سرطان معتمد افزود: پژوهشکده سرطان معتمد بیش از ربع قرن تجربه در حوزه آموزش، پژوهش و درمان سرطان پستان دارد و قطب درمان این بیماری در کشور محسوب میشود. سالانه بیش از 150 هزار بیمار از ایران و کشورهای همسایه به این پژوهشکده مراجعه میکنند. قصد داریم در برنامههای راهبردی این پژوهشکده، از ظرفیت بالای جهاد دانشگاهی بیشتر استفاده کنیم.
وی خاطرنشان کرد: یکی از اولویتهای ما، پرداختن به طبقه محروم و کمبرخوردار جامعه است. یکی از راهبردهای اساسی ما این است تا با فعالیت جهادی، بهترین خدمات بهداشتی و درمانی را به این گروه از جامعه ارائه کنیم. در همین راستا مجموعهای در جنوبیترین نقطه شهر درحال احداث است تا برترین خدمات پزشکی و درمانهای نوین را به مردم منطقه ارائه کنیم.
دکتر صرامی فروشانی افزود: برنامه راهبردی دیگر پژوهشکده سرطان معتمد این است که علاوه بر ارائه درمانهای فوق تخصصی با بالاترین کیفیت ممکن، بحث درمانهای جدید را نیز با جدیت پیگیری کنیم که این خدمات شامل سلول درمان، ژن درمانی و ویروس درمانی در مرز دانش موجود در جهان هستند. با همکاری شرکتهای دانش بنیان، قصد داریم خدمات تشخیص و درمان منحصربفردی را ارائه کنیم.
سرپرست پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی خاطر نشان کرد: در عین حال در حوزه آموزش نیز قصد داریم فعالیتهای آموزشی و ترویجی را تنها به ماه اکتبر محدود نکنیم. بحث آگاهیبخشی برای پیشگیری و تشخیص زودهنگام سرطان پستان، یک بحث خبری نیست، بلکه اولویت مهمی است که رسانهها باید در این زمینه ما را یاری کنند. آگاهیبخشی و پرداختن مناسب به این موضوع، به تشخیص به موقع و درمان سریعتر بانوان درگیر سرطان پستان منجر خواهد شد.
80 درصد بیماران مبتلا به سرطان در زمان تشخیص هیچ علامتی ندارند
دکتر غلامرضا اسماعیلی جاوید مدیرکل دفتر تخصصی علوم پزشکی جهاددانشگاهی اظهار کرد: جهاددانشگاهی به عنوان یک نهاد غیردولتی و انقلابی سعی کرده است مدلهای بومی خود را در حل مشکلات مرتبط با مردم در تمامی حوزه ها از جمله سلامت راه اندازی کند.
وی افزود: ربع قرن پیش حوزه سرطان پستان جزو حوزه هایی بود و بانوان به دلیل حجب و حیا و بحث فرهنگی ما و به دلیل نبود مرکزی برای مراجعه، متاسفانه در مراحل پیشرفته به مراکز درمان مراجعه میکردند و این باعث می شد میزان مرگ و میر و عوارض بیماری سنگین باشد.
دکتر جاوید با بیان این که در حال حاضر نیز از هر 4 بیماری که برای درمان مراجعه می کنند یک بیمار در مرحله پیشرفته قرار دارد و این باعث درمان سنگین و افزایش مرگ و میر می شود، گفت: با توجه به این که در سال های اخیر پیشرفت های خوبی داشته ایم اما آمار نشان می دهد که 80 درصد بیماران مبتلا به سرطان در زمان تشخیص هیچ علامتی ندارند و با غربالگری مشخص می شود.
وی تصریح کرد: اهمیت آگاهی بخشی و تشخیص زود هنگام اینجا پیش می آید که بتوانیم نقشی را داشته باشیم تا بانوان با آگاهی و تشخیص زود هنگام بیماری به درمان قطعی برسند. در جهاددانشگاهی و در حوزه پژوهش و فناوری سعی کردیم در قالب حمایت از پژوهشکده سرطان معتمد فناوری های خوبی در حوزه پزشکی فردمحور در حوزه سرطان داشته باشیم که کارهای خوبی هم انجام شده است.
سرطان پستان یک بیماری قابل درمان است
دکتر احمدی تصریح کرد: سرطان پستان یک بیماری قابل درمان است. اما متاسفانه زمانی که نام سرطان مطرح میشود تصور فرد، شیمی درمانی و عمر کوتاه است و تمام تلاش ما این است که به جامعه این را بگوییم که اگر بحث غربالگری را جدی بگیرند این مساله قابل حل است.
مدیر پلی کلینیک فوق تخصصی بیماریهای پستان پژوهشکده سرطان معتمد اظهار کرد: غربالگری یعنی اینکه بیماری را در فردی که علایم ندارد تشخیص دهیم و سعی داریم با این پویش این را به جامعه منتقل کنیم که اگر علائم ندارند باید تحت تشخیص قرار بگیرند؛ زیرا درمان در این مرحله ساده و کوتاه است.
قدم اول برای درمان سرطان پستان جراحی است
دکتر آسیه الفتبخش معاون پژوهشی آموزشی پژوهشکده سرطان معتمد جهاددانشگاهی افزود: این پویش سراسری سالانه هدفش اگاهی بخشی است؛ یعنی این که بیماری در مرحله ای تشخیص داده شود که حداقل درمان های تهاجمی برای آن انجام شود.
وی افزود: قدم اول برای درمان سرطان پستان همیشه جراحی است و زمانی درمان های دیگر به آن اضافه می شود که بیماری از مرحله اولیه پیشرفته تر شده باشد. بنابراین هدف ما این است که در مراحل اولیه بیماری را تشخیص دهیم.
دکتر الفت بخش بیان کرد: بنابراین شعار ما می تواند این باشد که به بانوان بالای 40 بگوییم در صورت دسترسی به مراکز درمانی سالانه برای ماموگرافی مراجعه کنند و اگر دسترسی ندارند برای معاینه مراجعه کنند و اگر باز هم دسترسی ندارند با بافت پستان خود اشنایی داشته باشند تا متوجه شوند چه کسانی در معرض خطر هستند و در مراحل زودتر برای درمان اقدام کنند.
گفتنی است، پژوهشکده سرطان معتمد جهاددانشگاهی همزمان با آغاز پویش ماه اکتبر (ماه ارتقاء آگاهی بانوان درخصوص سرطان پستان) سومین پویش سراسری سرطان معتمد را با شعار «تشخیص زودرس درمان موفق» با حضور ۳۰ متخصص حوزه سرطان، ۹از مهر تا ۹ آبان ماه برگزار میکند.
نظر شما :