نشست تخصصی آب با حضور تشکلهای مردم نهاد برگزار شد
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی واحد گلستان، نشست تخصصی با محوریت آب با سازمانهای مردمنهاد، توسط جهاددانشگاهی گلستان با مشارکت و حمایت شرکت آب منطقهای استان ذیل قرارداد تدوین محتوای آموزشی آب استان گلستان برگزار شد.
علی نظری، مدیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان در این نشست با اشاره به اینکه منابع آب زیرزمینی در وضعیت مطلوبی قرار ندارد، گفت: آب زیرزمینی شیرین و مناسب، در مناطق شمالی و جنوبی و شرقی استان وجود ندارد.
وی بابیان اینکه ۸۷ درصد مصرف آب به کشاورزی تخصیص داده شده است، افزود: باید برای بخش کشاورزی الگوی کشت تعریف کنیم و استفاده بهینه از آب داشته باشیم.در رابطه با سدها بهخصوص سد وشمگیر، دو موضوع لایروبی و علاجبخشی وجود دارد. کارشناسان به این نتیجه رسیدند که به خاطر هزینه زیادی که لایروبی سدها دارد، علاجبخشی سدها در دستور کار قرار گیرد.
دهقان، معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای استان گفت: پدیده تغییر اقلیم، واقعیتی است که باید پذیرفته شود و خود را با آن سازگار کنیم. عامل اصلی تغییر اقلیم، افزایش دما است که این موضوع هم ناشی از انتشار گازهای گلخانهای است.
وی افزود: طی ۵ سال گذشته نوسان بارندگیها زیاد نبوده و تغییرات خاصی را در سالهای ۹۶ و ۹۷ نسبت به درازمدت نداشتیم اما اگر به رژیم بارشها نسبت به دهههای گذشته توجه کنیم، مشخص میشود که بارشهای برف در استان کم شده است.
در ادامه نشست، محسن قلی پور کارشناس جهاد دانشگاهی گلستان توضیحاتی را در زمینه استفاده از ظرفیت سمنها در حفاظت از منابع آب و ارائه یک الگوی موفق ارائه کرد و گفت: سازمانهای مردمنهاد میتوانند در سه حوزه از جمله نقش مشورتی در شکلگیری برنامهریزی مشارکتی، اجرای طرحهایی با مشارکت جوامع محلی و نیز نظارت دقیقتر و قضاوت بی طرفانه مدد بگیرند.
قلی پور در رابطه با راهکارهای مقابله با بحران کمآبی، تغییر اقلیم، سیل و آلودگی منابع، گفت: اجرای پروژههای سازهای و عمرانی و حفاظتی و همچنین اجرای پروژهها با مشارکت جوامع محلی و با همکاری سازمانهای مردمنهاد، میتواند نتیجهبخش باشد.
این نشست با طرح پرسشهای سمنهای محیط زیستی در رابطه با موضوعات مطرحشده همراه بود.
رییس شبکه تشکلهای محیط زیستی استان گلستان در رابطه با اهمیت و نقش تشکلها گفت: این تشکل ها بازوی توانمند دولت و سازمانهای دولتی هستند.
وی افزود: طرح تغییر اقلیم و بیابانزایی و مصرف بهینه آب در اداره آب و فاضلاب استان بهصورت خودمحور پیگیری میشود؛ این در حالی است که در برخی از استانها با همکاری تشکلها انجام می شود. در آینده نزدیک طرح ملی خانهتکانی در دستور کار برای پیادهسازی در استان قرار دارد.
قلی پور ادامه داد: در رابطه با سدسازیها نیز این سوال مطرح میشود که سدسازیها چه کمکی میتواند به حوزه آبخونداری استان کنند؟ یا این که در رابطه با کنترل و مهار سیلاب، لایروبیها و آب مجازی محصولات، چه اقداماتی انجامشده است؟
یکی از اعضای سمنهای محیط زیستی بیان کرد: در اکثر کشورهای دنیا، بین فعالان محیط زیست با دولتها مشکل وجود دارد و دلیل آن نیز این است که نگاه دولتها بهصورت ۴ یا ۸ ساله است اما فعالان محیط زیست، دید آیندهنگر دارند. همین موضوع باعث شده که شاید دولتها به این نتیجه برسند که فعالان محیط زیست در مقابل آنها هستند؛ درحالیکه این تصوری غلط است و آنها علاوه بر این که در کنار مردم هستند، در کنار دولتها بودهاند.
عضو دبیرخانه کشاورز استان گلستان گفت: اولین قربانی ناشی از کمبود آب، کشاورزان هستند و همواره کشت جایگزین پیشنهاد می شود. برای تحقق این امر باید برنامهریزی وجود داشته باشد. اما چگونه بدون اطلاع و آموزشهای قبلی و بدون تکنولوژیهای لازم و همچنین بدون وجود بازار فروش آن محصول، بتوانم چنین کاری کنم؟
در پایان مدیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان در رابطه با صحت افزایش مقدار برداشت چاههای مجاز نسبت به چاههای غیرمجاز گفت: با توجه به کمبود نیروی انسانی، چاههایی که برداشت بیشتری دارند را در اولویت کنترل قرار دادیم وچاههای غیرمجاز از ۱۵ هزار حلقه به ۱۰ هزار حلقه کاهشیافته است.
نظر شما :